Gdje su glavni ruski generali? Kolaju razne glasine

29.06.2023.

11:29

Autor: HRT/V.G./Hina

Putin i Surovikin

Putin i Surovikin

Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin / Reuters

U jeku nastojanja predsjednika Vladimira Putina da ponovno afirmira svoju vlast, najistaknutiji ruski generali nestali su iz javnosti nakon neuspjele pobune plaćenika čiji je cilj bio svrgavanje državnog vrha, piše britanska novinska agencija Reuters.

U jeku nastojanja predsjednika Vladimira Putina da ponovno afirmira svoju vlast, najistaknutiji ruski generali nestali su iz javnosti nakon neuspjele pobune plaćenika čiji je cilj bio svrgavanje državnog vrha, piše britanska novinska agencija Reuters.

Prema nepotvrđenim izvješćima najmanje jedna osoba je uhićena, piše Reuters.

Načelnik glavnog stožera oružanih snaga general Valerij Gerasimov nije se pojavio u javnosti ili na državnoj televiziji otkako je u subotu završena pobuna Wagnera.

Vođa plaćenika Jevgenij Prigožin prvotno je zahtijevao predaju Gerasimova.

Gerasimov od 9. lipnja nije više spomenut u priopćenjima ministarstva obrane.

Gerasimov (67) je glavni zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini i nositelj jedne od tri ruske "nuklearne aktovke", prema nekim zapadnim vojnim analitičarima.

Ne pojavljuje se ni general Sergej Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali "general Armagedon" zbog njegove agresivne taktike u Siriji. On je zamjenik zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini.

New York Times je u utorak objavio, na temelju brifinga američkih obavještajaca, kako je Surovikin znao da se sprema pobuna Wagnera pa vlasti provjeravaju je li suučesnik.

Kremlj je u srijedu umanjio važnost tog izvještaja, poručivši da će biti mnogo spekulacija i tračeva.

Američki dužnosnici rekli su Reutersu u srijedu da je Surovikin podržavao Prigožina, ali da zapadne obavještajne službe ne znaju sa sigurnošću je li on na bilo koji način pomagao u pobuni.

Moscow Times na ruskom jeziku i jedan vojni bloger izvijestili su o Surovikinovu uhićenju, dok su neki drugi vojni novinari koji imaju veliki broj pratitelja u Rusiji rekli da njega i druge više časnike ispituje sigurnosna služba FSB-a kako bi provjerila njihovu lojalnost.

Reuters nije mogao utvrditi je li Surovikin uhićen ili je, zajedno s drugima, provjeravan zbog pouzdanosti u sklopu standardnije procedure.

Utjecajni kanal na Telegramu Rybar, koji vodi bivši časnik za tisak ruskog ministarstva obrane, objavio je da je čistka u tijeku.

Rybar navodi da vlasti pokušavaju eliminirati vojno osoblje za koje se smatra da je pokazalo "nedostatak odlučnosti" u gušenju pobune jer su prema nekim navodima dijelovi oružanih snaga učinili premalo da zaustave Wagnerove borce u početnoj fazi pobune.

- Oružana pobuna privatne vojne tvrtke Wagner postala je izgovor za masovnu čistku u redovima ruskih oružanih snaga, ističe Rybar.

Takav potez, ako se potvrdi, mogao bi promijeniti način na koji Rusija vodi rat u Ukrajini i izazvati nemir u ruskim redovima dok Ukrajina priprema protuofenzivu.

Napredovati bi mogli drugi visoki časnici i osobe iz sigurnosnog aparata za koje se smatra da su bili lojalni.

Ministarstvo obrane nije službeno komentiralo što se događa.


Jevgenij Prigožin

Jevgenij Prigožin

Foto: Yulia Morozova / Reuters

Pobjednici i gubitnici

Neki ruski i zapadni vojni i politički analitičari vjeruju da bi ministar obrane Sergej Šojgu, dugogodišnji Putinov saveznik kojeg je Prigožin htio srušiti s Gerasimovim zbog njegove navodne nesposobnosti, sada mogao biti sigurniji na svojem poslu.

- Mislim da je on (Prigožin) zapravo očekivao da će se nešto poduzeti u vezi sa Šojguom i Gerasimovom, da će Putin presuditi u njegovu korist, napisao je na Twitteru Michael Kofman, vojni stručnjak za Rusiju u think tanku Carnegie.

- Umjesto toga, njegova je pobuna možda osigurala Šojguov nastavak mandata, unatoč tome što su ga univerzalno priznali kao nesposobnog i naveliko ga mrze u oružanim snagama Ruske Federacije, dodao je.

Čini se da je general Viktor Zolotov, šef Nacionalne garde i nekoć Putinov tjelohranitelj, još jedan dobitnik. On je javno rekao da su njegovi ljudi spremni poginuti kako bi obranili Moskvu od Wagnera.

Govorio je o mogućnosti nabave teškog naoružanja i tenkova za svoje snage nakon pobune.

Gerasimova nije bilo u utorak kada je Putin zahvaljivao vojsci što je spriječila građanski rat, za razliku od Šojgua koji se od tada nekoliko puta pojavio u javnosti.

Surovikin, Gerasimovljev zamjenik, posljednji je put viđen u subotu kada se pojavio u videosnimci pozivajući Prigožina da zaustavi svoju pobunu.

Izgledao je iscrpljeno i nije jasno je li govorio pod prisilom.

Dara Massicot, stručnjakinja za rusku vojsku u think tanku RAND, rekla je da je videsnimka u kojoj Surovikin ima automatsko oružje u krilu čudna.

- Primijetila sam prije nekoliko dana da tu nešto nije u redu. Nisu vidljive njegove oznake ni činovi, više od 30 godina u vojsci i nema ih? napisala je na Twitteru.

U srijedu navečer pojavili su se nepotvrđeni izvještaji ruskih medija i blogera da je Surovikin zadržan u moskovskom pritvoru Lefortovo nakon što je uhićen.

Aleksej Venediktov, novinar s dobrim vezama, rekao je, ne navodeći svoje izvore, da Surovikin nije bio u kontaktu sa svojom obitelji od subote te da su njegovi tjelohranitelji također ušutjeli.

Prigožin, koji je mjesecima kritizirao Gerasimova i Šojgua zbog njihove navodne nesposobnosti u ratu protiv Ukrajine, često je hvalio Surovikina koji je vrlo cijenjen u vojsci zbog svojeg iskustva u Čečeniji i Siriji.

Surovikina, koji je bio glavni zapovjednik rata u Ukrajini prije Gerasimova, zapadni vojni analitičari smatraju učinkovitim generalom, a ruski ratni izvjestitelji ponekad su ga spominjali kao potencijalnog budućeg ministra obrane.

Lawrence Freedman, profesor emeritus ratnih studija na londonskom King's sveučilištu, rekao je da bi Surovikinovo smjenjivanje, ako je istinito, moglo više destabilizirati ruske ratne napore od subotnje pobune, "osobito ako se počnu čistiti drugi suradnici Prigožina/Surovikina".

- Surovikin (je) grubijan, ali i jedan od sposobnijih ruskih zapovjednika, napisao je Freedman na Twitteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!