Poljska kaže da bi EU trebao pomoći u plaćanju sigurnosti granica

29.06.2023.

10:57

Autor: HRT/Hina

Zabrinutost oko prisutnosti Wagnerove skupine u Bjelorusiji

Zabrinutost oko prisutnosti Wagnerove skupine u Bjelorusiji

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Poljska očekuje da će joj Europska unija pomoći financirati mjere za jačanje njezine istočne granice, rekao je zamjenik ministra, nakon što je Varšava najavila pooštravanje mjera sigurnosti zbog zabrinutosti oko prisutnosti Wagnerove skupine u Bjelorusiji.

Odluka ruskog predsjednika  REUTERS/Alexander Ermochenkoda vojnicima iz paravojnih snaga ponudi premještanje u Bjelorusiju dovela je do straha među istočnim članicama NATO-a da će njihova prisutnost izazvati veću nestabilnost u regiji.

U srijedu je čelnik poljske vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda, potpredsjednik vlade Jaroslaw Kaczynski, rekao da Poljska vjeruje da bi u Bjelorusiji već moglo biti oko 8000 Wagnerovih vojnika.

Rekao je da će Poljska poduzeti privremene i trajne korake za jačanje granice, uključujući jačanje snaga sigurnosti i utvrđenih položaja.

Upitan u četvrtak treba li Bruxelles pomoći Varšavi da plati takve mjere, zamjenik ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski rekao je da "Poljska to očekuje".

- Europska solidarnost znači potporu zemljama kojima prijeti destabilizacija. Ove zaštitne mjere treba povećati, rekao je za javni radio.

Poljska optužuje Bjelorusiju da je umjetno stvorila migrantsku krizu na granici dovozeći avionima ljude s Bliskog istoka i Afrike i pokušavajući ih protjerati preko granice, ali je Minsk odbacio optužbe.

Kaczynski je u srijedu rekao da bi Wagnerova prisutnost u Bjelorusiji mogla značiti "novu fazu hibridnog ratovanja, fazu mnogo težu od one s kojom smo se dosad nosili".

Čini se da je Kaczynski, kojeg mnogi smatraju vladarom Poljske, zauzeo snažniji stav o sigurnosti granica od predsjednika Andrzeja Dude, koji je govorio ranije tog dana u Kijevu.

Duda je rekao da će Poljska pojačati sigurnost na granici s Bjelorusijom ako bude trebalo, ali da je granica već dobro osigurana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!