11:52 / 23.01.2021.

Autor: Hina

Godinu nakon zatvaranja Wuhana, u Kini 206 novih slučajeva COVID-a

Novi val u Kini

Novi val u Kini

Foto: Roman Pilipey / EPA-EFE

Kina je izvijestila o više od 200 novozaraženih koronavirusom, dok novi val zaraze prijeti poništiti uspjeh zemlje u suzbijanju virusa godinu nakon početka karantene u prvotnom centru izbijanja Wuhanu.

Ukupno je 206 novih slučajeva - 99 od 107 novih simptomatskih slučajeva prijavljenih u subotu lokalno je preneseno, a ostali su uvezeni iz inozemstva. Ostalih 99 novih slučajeva je asimptomatsko.

U sjeveroistočnim pokrajinama Heilongjiangu i Jilinu, najnovijim žarištima virusa, 69 je novih klinički dijagnosticiranih slučajeva. 

U pokrajini Hebeiju prijavljeno je 15 novih slučajeva, a u glavnom gradu te pokrajine Shijiazhuangu epidemija koja je izbila početkom siječnja još uvijek nije suzbijena unatoč masovnom testiranju i zatvaranju.


Peking i Šangaj također su izvijestili da imaju po tri slučaja zaraze.


Novi porast broja zaraženih covidom-19 na sjeveru zemlje zabilježen je kad Kina obilježava godinu dana od početka 76-dnevnog zatvaranja Wuhana, gdje se virus prvi put pojavio u prosincu 2019. godine.


Vlasti sada pozivaju ljude da ne putuju uoči lunarne Nove godine sredinom veljače, jednog od najvažnijih blagdana u godini i doba obiteljskog okupljanja kada se milijuni stanovnika vraćaju u rodne gradove da blagdane provedu s bližnjima. 


Zbog toga što nije bila sklona nametnuti ograničenja putovanja prije početka godišnjih masovnih migracija, Kinu se optužuje da je omogućila širenje virusa u zemlji i inozemstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!