09:11 / 23.02.2021.

Autor: Hina

Facebookov uvjet Australiji

Facebook

Facebook

Foto: Ilustracija / Pixabay

Facebook je potvrdio da će vratiti australske novinske stranice nakon što je Canberra ponudila izmjene predloženog zakona osmišljenog kako bi se tehnološki divovi prisilili da plaćaju medijski sadržaj koji se prikazuje na njihovim platformama, rekao je u utorak australski ministar.


Kao odgovor na predloženi zakon Facebook je prošli tjedan blokirao sav medijski sadržaj te nekoliko računa australske vlade i odjela za hitne slučajeve.


No nakon serije pregovora između ministra državne riznice Josha Frydenberga i šefa Facebooka Marka Zuckerberga tijekom vikenda, dogovoren je ustupak.


Australija će ponuditi četiri amandmana, koji uključuju izmjenu obveznog arbitražnog mehanizma koji se koristi kad tehnološki divovi ne mogu postići dogovor s medijskim kućama o poštenom plaćanju prikazivanja novinskog sadržaja.


- Zadovoljni smo time što se australska vlada složila u vezi s određenim brojem izmjena i jamstava koji se odnose na ključne probleme u dopuštanju komercijalnih sporazuma koji prepoznaju vrijednost naše platforme u zamjenu za vrijednost koju primamo od medijskih kuća", rekao je Facebook u priopćenju "online".


Amandmani uključuju dvomjesečno razdoblje medijacije prije nego što se uključi posrednik kojeg je izabrala vlada, dajući vremena objema stranama da dođu do privatnog sporazuma.


Unosi se i pravilo doprinosa internetske kompanije "održivosti australske medijske industrije" putem postojećih dogovora koji se trebaju uzeti u obzir.


Problem je međunarodne prirode


Ova problematika promatra se na međunarodnoj sceni jer druge zemlje poput Kanade i Britanije razmatraju donošenje sličnog zakona.


- Ovi amandmani donijet će daljnju jasnoću digitalnim platformama i medijskim kućama o tome kako bi se zakonik trebao ponašati i osnaživati okvir koji osigurava medijskim kućama da dobiju poštenu naknadu", izjavio je Frydenburg.


(Ne)rekacije na kompromis


Glasnogovornik australske medijske kuće i televizije Nine Entertainment Co. pozdravio je vladin kompromis, za koji je kazao da je pogurao "Facebook natrag u pregovore s australskim medijskim kućama."


Predsjednik australskog Povjerenstva za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača, Rod Sims, glavni tvorac zakona, nije bio odmah dostupan za komentar. U govoru prije u utorak, Sims je odbio odgovoriti na pitanja o neodlučenom ishodu s obzirom na to da se o tome raspravljalo u parlamentu.


Glasnogovornik Googlea odbio je komentirati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!