18:34 / 10.02.2021.

Autor: Hina

WHO preporučuje cjepivo AstraZenece i za starije od 65 i za nove sojeve

Cjepivo AstraZenece

Cjepivo AstraZenece

Foto: Laine Nathan / ABACA/PIXSELL

Cjepivo AstraZenece mogu koristiti osobe iznad 65 godina, priopćio je u srijedu odbor stručnjaka za cjepiva Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).


U željno iščekivanim preporukama, Strateška savjetodavna skupina stručnjaka WHO-a za imunizaciju (SAGE) to cjepivo preporučuje za upotrebu i u zemljama s prisutnim sojevima virusa SARS-CoV-2.

- Osobe starije od 65 trebale bi primiti to cjepivo, kazao je predsjednik SAGE-a Alejandro Cravioto na konferenciji za novinare.

Preporuke WHO-a stižu u trenutku kada cjepivo koje su razvili AstraZeneca i Sveučilište Oxford nailazi na poteškoće nakon što je više zemalja, mahom iz EU-a, objavilo da nije pogodno za starije od 65 godina te da se ne preporučuje za primjenu u zemljama zahvaćenim novim sojevima virusa.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je cjepivo za sve dobne skupine, no i dalje ga neke vlade preporučuju samo za osobe do 55 godina, navodeći kao razlog premalo podataka o njegovoj učinkovitosti kod starije populacije.

Južnoafrička Republika je danas objavila da je spremna preprodati ili zamijeniti milijun doza AstraZenecina cjepiva od kojeg je odustala nakon što se, zbog sumnji da nije djelotvorno za tamošnji, virulentniji soj koronavirusa, odlučila za cjepivo tvrtke Johnson&Johnson.

SAGE navodi da je ispitao učinkovitost cjepiva protiv svih oblika bolesti COVID-19, ali da zbog malenog uzorka nije posebno ispitana učinkovitost kod teških oblika bolesti.

Uzimajući sve u obzir, WHO preporučuje upotrebu cjepiva AZD1222, bez obzira na prisustvo sojeva virusa u nekoj zemlji, stoji u priopćenju.

Prosječna učinkovitost cjepiva AstraZenece procijenjena je na 70 %.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!