19:44 / 15.03.2022.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT/P.F.

Građani Rusije žive u medijskoj blokadi dok se Ukrajina razara

Marina Ovsjanikova

Marina Ovsjanikova

Foto: Reuters TV / Reuters

Dok zapadne zemlje pozivaju na prekid rata i zaustavljanje razaranja, građani Rusije i dalje žive u medijskoj blokadi. Hrabra zaposlenica upala je u program ruske nacionalne televizije s transparentom na kojem je bila riječ koja posljednjih 20 dana nije dopuštena u ruskim medijima. Rusija je, objavljeno je kasno poslijepodne, i službeno napustila Vijeće Europe, vodeću organizaciju za zaštitu ljudskih prava.

Marina Ovsjanikova postalo je drugo ime za hrabrost. Urednica ruske državne televizije usred središnjeg dnevnika podignula je transparent na kojem je pisalo "Zaustavite rat". Malo prije početka dnevnika svoje motive objavila je na društvenim mrežama.

- Deset naših budućih naraštaja sa sebe neće moći oprati sramotu ovog bratoubilačkog rata. Mi Rusi smo mudri i ponosni. Izađite na prosvjede. Ne bojte se, ne mogu nas sve strpati u zatvor, objavila je djelatnica ruske državne televizije Marina Ovsjanikova.

Snimka se Rusijom počela ubrzano širiti putem aplikacije Telegram. Prema pisanju BBC-a, novinarka je privedena, nakon čega je završila na sudu u Moskvi. Osuđena je na novčanu kaznu od 30 000 rubalja. Iako prema novom zakonu može dobiti i do 15 godina zatvora, optužena je za neovlašteno organiziranje javnog događaja.

- Prvi kanal, kao i naši voditelji, brend je kvalitetnih, pravovremenih i objektivnih informacija. Što se ove žene tiče, to je huliganstvo. TV kanal i službenici se bave time, to nije na našem dnevnom redu, rekao je glasnogovornik Kremlja
Dmitrij Peskov.

Ujedinjeni narodi pozvali su ruske vlasti da ne kažnjavaju Ovsjanikovu. Poslušnost Putinovu režimu otkazala je i voditeljica vijesti nacionalne televizije NTV koja je dala ostavku i napustila zemlju. Ukrajinski predsjednik zahvaljuje svima koji se bore za istinu.

- Želim se osobno zahvaliti toj mladoj ženi koja je ušla u studio Prvog kanala s plakatom i porukom protiv rata, svima onima koji se ne boje prosvjedovati. Sve dok se vaša zemlja nije potpuno zatvorila od cijelog svijeta, pretvorivši se u veliku Sjevernu Koreju, morate se boriti, ne smijete propustiti svoju priliku, istaknuo je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Azil i zaštitu ruskoj novinarki ponudio je francuski predsjednik.

- Francuska oštro osuđuje svako zatvaranje novinara i svaku medijsku manipulaciju. Pokrenuli smo diplomatske korake u cilju pružanja zaštite, u veleposlanstvu ili u obliku azila, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Uoči izvanrednog sastanka ministara obrane NATO-a, glavni tajnik izjavio je da bi Rusija mogla inscenirati lažnu operaciju koja bi uključivala i kemijsko oružje. Zato povećavaju nazočnost na istoku saveza.

- Stotine tisuća trupa sada su diljem zemalja saveznica u visokom stanju pripravnosti. Na teritoriju Europe je 100.000 američkih trupa i oko 40.000 uz istočni blok saveza. To podrazumijeva pomorske, zrakoplovne i kopnene snage. Isto tako šaljemo Patriote u Poljsku i Slovačku. To šalje jednoznačnu poruku - napad na jednu članicu značit će napad na cijeli savez, naglasio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Washington ponovno izražava zabrinutost zbog približavanja Kine Moskvi. Iz Bijele kuće Pekingu je poslano upozorenje - ako pruži vojnu ili ekonomsku pomoć ruskoj invaziji, posljedice bi mogle biti ozbiljne.

- Kina čini tek 15 do 20% svjetske ekonomije, a zemlje članice skupine G7 više od 50%. Ako se pokaže potreba, u koordinaciji s našim europskim partnerima imamo cijeli spektar alata za primjenu, istaknula je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Kina negira bilo kakvu spremnost za pružanje vojne pomoći susjednoj Rusiji. SAD optužuje za plasiranje dezinformacija.

- Ono što bi Amerika trebala učiniti je fokusirati se na svoju ulogu koju je imala u razvoju ukrajinske krize i učiniti nešto praktično da se napetosti smire, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Zbog ukrajinske krize i pada drona u središtu Zagreba, premijer Plenković telefonom je razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyem Blinkenom.

- Dobro je porazgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i potvrditi našu potporu Ukrajini suočenoj s kontinuiranim Putinovim napadom na njezinu slobodu. Razgovarali smo i o Bosni i Hercegovini i strateškom dijalogu Hrvatske i SAD-a, napisao je Blinken na Twitteru.

- Večeras razgovor s američkim državnim tajnikom Blinkenom, koji me nazvao da izrazi zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu te spremnost da zajedno s NATO-om pomogne u zaštiti našeg neba. Pozdravio je hrvatsku jasnu podršku Ukrajini i napore za prihvat ukrajinskih izbjeglica, napisao je Plenković na Twitteru.

Kao odgovor na niz sankcija SAD-a i EU-a, rusko ministarstvo vanjskih poslova uzvraća udarac. Zabrana putovanja i zamrzavanje imovine uvedeni su za američkog predsjednika Joea Bidena, državnog tajnika Antonya Blinkena i druge visoke dužnosnike. Iako su sankcije simbolične i očekivane, svejedno označavaju eskalaciju neprijateljstva dviju sila.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!