14:34 / 05.04.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Kličko kaže da su sva europska plaćanja Rusiji 'krvava'

Vitalij Kličko

Vitalij Kličko

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Gradonačelnik Kijeva pozvao je europske političare da prekinu sve komercijalne odnose s Moskvom, rekavši u utorak da su sva plaćanja Moskvi "krvavi novac" koji će poticati ono što je nazvao "genocidom Ukrajinaca".

SAD i Europa planiraju nove sankcije nakon što su mrtvi civili pronađeni u ponovno osvojenim gradovima blizu Kijeva, uključujući i plitku masovnu grobnicu u Buči, no ruski izvoz plina u Europu se nastavlja.

Moskva je odbacila izvješća o ubojstvima civila u Buči kao "lažne vijesti" usmjerene prema diskreditiranju Rusije.

- Svaki euro, svaki cent koji primite od Rusije ili koji pošaljete Rusiji je krvav, to je krvavi novac, a krv toga novca je ukrajinska krv, krv ukrajinskog naroda, rekao je Vitalij Kličko, odjeven u vojnu uniformu, tijekom konferencije gradonačelnika u Ženevi.

- Ne možete biti napola trudni. Trenutno je rat crnobijel. Jeste li za mir i podržavate li Ukrajinu ili podržavate agresore, Rusiju?, dodao je u poruci političarima.

Kličko je opisao kako je vidio tijela civila, uključujući i staru ženu, tijekom posjeta Buči i drugim gradovima blizu Kijeva u posljednja dva dana. Automobil s bijelom zastavom i riječi "djeca" na vanjskoj strani je upucan, a unutra je bilo krvi, rekao je, dodavši da se traže tijela putnika.

Rusija odbacuje bilo kakve optužbe povezane s ubojstvima civila i rekla je da će predstaviti "empirijske dokaze" pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak te dokazati da njezine snage nisu bile umiješane.

Kličko, bivši boksač, rekao je da dolazi do napretka u glavnom gradu, da su se neki ljudi vratili, no opisao je situaciju na istoku Ukrajine kao "kritičnu". Njegov kolega iz Mariupolja rekao je da je u gradu dosad izgubilo život 5000 civila, iako nije otkrio druge detalje.

Kličko je ponovio poziv za više obrambenog oružja za Ukrajinu, rekavši da je to u interesu Europe.

- Ovaj rat može dotaknuti svakoga u europskim zemljama. Gdje je kraj ruskim ambicijama?, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!