Lubkivski: Ukrajina je dokazala da može braniti sebe i cijelu Europu

05.04.2022.

14:05

Autor: Rat u Ukrajini/HRT

Markijan Lubkivski

Markijan Lubkivski

Foto: Rat u Ukrajini / HRT

Bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Markijan Lubkivski, koji je trenutno u Kijevu, zahvalio je u ime svih Ukrajinaca na pomoći koju im Hrvatska pruža.


- Mi ovo jako cijenimo, hvala na brizi i svemu što radite za nas, rekao je.

Situacija u Kijevu je napeta, dodao je, danas su se čule eksplozije, bila je zračna uzbuna, no relativno je mirno.

- Jučer su naše specijalne jedinice završile operaciju čišćenja Kijevske oblasti, ona je oslobođena od neprijatelja. Predsjednik Zelenski je jučer obišao Buču. Što nam se sve dogodilo u tim malim gradovima sjeverno od Kijeva, to je katastrofa, to je velika tragedija, slično onome što ste vi doživjeli tijekom Domovinskog rata, rekao je.

Prizor je strašan, ali sve to moramo nekako nadvladati, rekao je, i vratiti se mirnom životu kada god imamo priliku. 

"Nikada u povijesti Ukrajinci nisu bili toliko jedinstveni" 

Rusi nisu uspjeli osvojiti Kijev. Lubkivski kaže da je Kijev spreman za obranu, a nije pao zbog prevelike ljubavi prema svojoj zemlji, svojoj domovini.

- Nikada u povijesti Ukrajinci nisu bili toliko jedinstveni i ujedinjeni kao što smo sada, rekao je.

Smatra da Zelenski vrlo stručno, patriotski i na pravi način vodi zemlju, te da ju vojska vrlo stručno brani.

- To je rezultat naše neprekidne borbe. Borit ćemo se do zadnjeg neprijateljskog vojnika koji uđe u nađu zemlju, dodao je.

"Ukrajina je dokazala da može braniti ne samo sebe, već i cijelu Europu" 

Želi da Europa bude jaka i odlučna, te da Ukrajini pruži potrebnu pomoć, a to su avioni, protuzračni sustavi, ali i pitanje članstva u EU-u.

- To je vrlo važan korak. Ukrajina je dokazala da može braniti ne samo sebe, već i cijelu Europu. Jako nam je stalo da Europa to sada shvati i da osim oružja i municije, otvori Ukrajini put da postane dio ujedinjene Europe, dodao je.

Na pitanje što očekuje od pregovora, rekao je da im je najvažnije da neprijatelj zaustavi vatru i da dopusti građanima da napuste žarišta borbi.

Iako je diplomata i vodio je stotine pregovora, očekivanja, što se tiče novih pregovora nisu, kaže, prevelika.

- Mi smo u svojoj zemlji i mi zahtijevamo da se zaustavi agresija i da se pregovori ne koriste kao način odugovlačenja da neprijatelj skupi dodatne snage i krene na nas, rekao je.

Očekuje konkretne rezultate, kaže da njihovi diplomati to stručno rade. Nema prevelika očekivanja, no vjeruje u ukrajinske snage i narod.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!