19:04 / 27.03.2022.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT

Infrastruktura na udaru, sve veća razaranja Černjihiva

Uništeno skladište nafte u Žitomiru

Uništeno skladište nafte u Žitomiru

Foto: Oleg Tereshchenko / UNIAN

Poslije mjesec dana ruske invazije, rat u Ukrajini ulazi u drugu fazu. Nakon što su Ukrajinci na najvećem dijelu ratišta uspjeli zaustaviti napredovanje ruskih snaga, ponegdje krenuti i u protuofenzivu, Rusija je pojačano, dalekomentim projektilima počela gađati ukrajinske gradove. Osim naseljenih područja, masovno se gađaju i uništavaju skladišta goriva i hrane, što bi moglo dodatno pojačati humanitarnu katastrofu. 

Nakon Mariupolja, još jedan grad, Černjihiv, trpi sve veća razaranja. Istodobno, iz odmetnutih pokrajina na istoku Ukrajine stižu najave za održavanje referenduma o njihovu pripojenju Rusiji. Prema posljednjim informacijama, ukrajinski i ruski pregovarači razgovore će od sutra do srijede, licem u lice, nastaviti u Turskoj.

Od jučer plamti golemi požar u skladištu goriva pogođenom ruskim projektilima. Pokraj Lavova je, pedesetak kilometara od granice s NATO članicom Poljskom. Ispaljene su četiri krstareće rakete u jednom od rijetkih napada na zapad Ukrajine. Jučer su Rusi pogodili i skladište goriva kod Kijeva. Tamošnje vlasti potvrđuju da je ruska strategija sada uništavanje zaliha goriva i hrane kako bi zemlju bacila na koljena.

Uništen remontni radiozavod u Lavovu

Rusija je potvrdila da je gađala spremnike goriva, za koje tvrdi da su bili za ukrajinsku vojsku, kao i skladište streljiva, ukupno 67 vojnih ciljeva u protekla 24 sata.

- Visokoprecizni projektili uništili su remontni radiozavod u gradu Lavovu. Ta je tvrtka obavljala velike poslove prilagodbe i modernizacije protuzrakoplovnih sustava Tor i S-125, radarskih postaja te opreme za elektroničko ratovanje, kao i ciljnika za tenkove, poručio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Putin zahvalio pripadnicima garde koji ratuju u Ukrajini

Rusija je objavila i snimke djelovanja zrakoplova Suhojev 25 po metama na tlu, a ruski predsjednik Vladimir Putin posebno je zahvalio pripadnicima ruske nacionalne garde koji ratuju u Ukrajini.

- Cijenjeni drugovi! Da, prava borba uključuje i povećani rizik. Znam vrlo dobro kako vi djelujete u takvim situacijama, s krajnjom hrabrošću, profesionalizmom, vještinama, odlučnošću i - neustrašivo, kazao im je.

Pobunjene regije izlaze na referendum za pripojenje Rusiji?

Putin se koristi dvama lokalitetima za svoju "specijalnu vojnu operaciju", on kaže kako se odvija u Donbasu i Ukrajini. Stoga ne iznenađuju tvrdnje lokalnih proruskih dužnosnika u Lugansku kako bi se uskoro mogao održati referendum u tim dijelovima odcijepljenog ukrajinskog teritorija, kojim bi se paradržave Doneck i Lugansk pripojile Rusiji.

Strah od špijuna i sabotera u Odesi

Ukrajinci na bojišnici, oko jedan sat vožnje zapadno od Kijeva - ne popuštaju. Selo je gotovo sravnjeno sa zemljom. Ostao je samo pokoji civil. U Odesi, posljednjem velikom lučkom gradu koji je još čvrsto u rukama Ukrajinaca, raste strah od ubačenih ruskih špijuna i sabotera. Ne bez razloga jer su u prvom sukobu s prorusima 2014. Ukrajinci bili na udaru ubačenih agenata. No sada vlada i psihoza, jednog mladića krivo su optužili.

- To su bili moji susjedi, oni su me prijavili, uistinu se boje. Morao sam otići u policijsku postaju i objasniti da sam običan čovjek, nikako ne pokušavam pomoći Rusima, kaže Bogdan Milkom, stanovnik Odese. Ipak, mnogi su uznemireni i uplašeni, a snage sigurnosti nastavljaju stroge kontrole. Tvrde da je opasnost od pete kolone stvarna.

- Nije to nikakva paranoja, postoje ruski agenti, i to državljani Ukrajine, koji rade protiv nas. To su činjenice. Oni nas pokušavaju ometati, da obraćamo pozornost na pogrešnim mjestima, poručio je satnik ukrajinske policije Vladimir Karina.

Ulice Odese noću su puste, nije uputno izlaziti u ovakvoj situaciji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!