09:47 / 04.10.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Grlić Radman u Kotoru: Hrvatska vas svojim institucijama podržava

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL, arhiva

 Hrvatska svojim institucijama podržava crnogorske Hrvate, kazao je jučer navečer ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka s predstavnicima hrvatskih udruga u Boki kotorskoj.

- Hrvati u Crnoj Gori su lojalni građani ovoj državi, želim ih ohrabriti da s ponosom, hrabrošću, odvažnošću čuvaju vlastiti identitet koji je na koncu i bogatstvo same Crne Gore, rekao je ministar nakon sastanka. 

- Nama je u interesu ojačati jedinstvo slogu savezništvo među Hrvatima kako bi na sljedećim crnogorskim izborima imali zastupnika u parlamentu, kazao je Grlić Radman.

- Želja nam je da Hrvati ovdje u Boki kotorskoj i Crnoj Gori osjete podršku da je država Hrvatska sa svojim institucijama ih podržava, jer oni su oni ovdje autohtoni narod. O tome sam razgovarao i s ministrom Radulovićem u čemu smo se složili da ćemo zajednički raditi na dobrobit Hrvata u Crnoj Gori i jačanju njihovog identiteta, da mogu raditi bez ikakvog straha i prijetnji kojih je bilo ovog ljeta", rekao je.

Grlić Radman i njegov crnogorski kolega Đorđe Radulović prethodno su položili vijence u bivšem logoru Morinju kroz koji je prošlo nekoliko stotina hrvatskih državljana, većinom iz Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković zahvalan je na podršci.

- Radio hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori postao strateški projekat koji financira hrvatska država. Posebno bi se zahvalio Državnom uredu za Hrvate izvan RH koji podržava naše projekte kazao je Deković.

- Naša Hrvatska je sa nama i to je činjenica koja nas čini jakima. Mi ćemo još jače nastaviti, ne samo na kulturnom i socijalnom polju već i politički predstavljati Hrvate. Sve ono što čini hrvatski identitet HGI će braniti poručio je Adrijan Vuksanović, predsjednik HGI.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!