Guverner Floride DeSantis ulazi u utrku za predsjednika SAD-a

18.05.2023.

07:34

Autor: V.K./HRT/Hina

Ron DeSantis

Ron DeSantis

Foto: Octavio Jones / REUTERS

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis (44) idućeg će tjedna službeno ući u utrku za predsjednika SAD-a 2024., izvijestio je Wall Street Journal pozivajući se na izvore.

DeSantis će vjerojatno podnijeti dokumentaciju kojom će objaviti svoju kandidaturu 25. svibnja, kada se održava i sastanak donatora u Miamiju.

U pozivnici za događaj 25. svibnja navedeno je kako će donatori biti stavljeni na "rad", što je očita aluzija na prikupljanje novca za DeSantisa, prema izvoru upoznatom s događajem.

DeSantis je možda najsnažnija prijetnja Trumpovim naporima da treći put osvoji republikansku nominaciju za izbore 2024.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je on među republikancima u najboljoj poziciji za dvoboj s bivšim predsjednikom Trumpom koji je već objavio svoju kandidaturu.

Trump je posljednjih tjedana pojačao svoje političke napade na guvernera Floride i održava uvjerljivo vodstvo na republikanskim predizborima 2024., prema nedavnoj anketi Reutersa/Ipsosa.

DeSantis je studirao na elitnim sveučilištima Yaleu i Harvardu. Usto, bio je u američkoj mornarici i sudjelovao u vojnoj intervenciji u Iraku.

Nakon aktivne službe, DeSantis je radio kao savezni tužitelj, a u Kongres SAD-a prvi put ulazi 2012. godine, kao predstavnik SAD-a za šesti okrug Floride. Prvi put Guverner Floride postaje 2018. godine, a ponovno je izabran u studenom prošle godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!