HNS BiH: OHR popustio pred pritiscima i prijetnjama bošnjačkih prosvjednika

27.07.2022.

18:47

Autor: M.M./HRT/Hina

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH

Foto: Denis Kapetanovic / Pixsell

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH ocijenio je da je Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR) popustio pred pritiscima i prijetnjama bošnjačkih dužnosnika namećući samo tehničke izmjene Izbornoga zakona, ali ne i političke, kojima bi se spriječilo preglasavanje Hrvata i njihovo izbacivanje iz vlasti.

HNS izražava zabrinutost zbog podlijeganja Ureda visokoga predstavnika (OHR) nezapamćenom ratnohuškačkom pritisku pozivima predstavnika bošnjačko-muslimanskih prvaka na nasilje, navodi se u priopćenju HNS-a BiH. 

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt u srijedu je nametnuo izmjene Izbornoga zakona koje se tiču transparentnosti izbornog procesa. Pritom su izostale najavljene izmjene o političkom dijelu kako bi se provela presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića te se nakon izbora mogli izabrati izaslanici za Dom naroda Federacije BiH i spriječiti preglasavanje Hrvata od četiri puta brojnijih Bošnjaka.

Schmidt je danas na sastanku s političarima ostavio rok od šest tjedana da se pokušaju usuglasiti oko tih prijepora ne isključujući ponovno mogućnost intervencije u Izborni zakon.

HNS BiH vjeruje da je OHR trebao nametnuti i te promjene kako bi došlo do popravljanja međunacionalnih odnosa, te da ova međunarodna institucija ne može donositi odluke 'u okruženju zasnovanom na militantnoj unitarističkoj logici i ratno nastrojenom okruženju'.

Još jednom osuđujemo nezapamćenu količinu mržnje, pozive na nasilje i ratnu retoriku koju smo ovih dana svi čuli od predstavnika bošnjačkih političkih stranaka koje su ujedno i organizatori prosvjeda u Sarajevu, naveli su. Upozorili su i na prijetnje cijelom hrvatskom narodu i njegovim predstavnicima. Na prosvjedima u Sarajevu, te istupima brojnih bošnjačkih političkih predstavnika upućene su prijetnje nasiljem, sukobima i ratom ukoliko OHR nametne političke izmjene Izbornog zakona.

Američko veleposlanstvo u srijedu je izrazilo zgroženost istupom čelnika SDA Bakira Izetbegovića zbog ratnohuškačkih izjava.

Iz HNS-a BiH najavili su da će svoja daljnja stajališta nakon Schmidtove odluke utvrditi na izvanrednoj proširenoj sjednici Predsjedništva i Glavnog vijeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!