19:53 / 26.04.2022.

Autor: Marko Percan/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

HRT iz Moldavije: Raste nervoza i opasnost da se rat ne preseli u Moldaviju

HRT-ov reporter u Moldaviji

HRT-ov reporter u Moldaviji

Foto: Dnevnik / HRT

Prema najnovijim podacima UNHCR-a, više od 5 milijuna 260 tisuća Ukrajinaca napustilo je svoju zemlju. Sve ih više utočište pronalazi u Moldaviji, gdje je jučer na istoku zemlje u samoproglašenoj separatističkoj regiji Pridnjestrovlje zabilježen niz incidenata. HRT-ov reporter Marko Percan javio se iz Kišinjeva, glavnog grada Moldavije u središnji Dnevnik HTV-a, kazavši kako je moldavska predsjednica Maia Sandu odmah danas sazvala sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti, jer nervoza u Moldaviji raste. Raste i opasnost da se rat iz Ukrajine prelije u Moldaviju. 

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost odgovor je na eksplozije u Pridnjestrovlju

To se osjeća i u glavnom gradu Kišinjevu, svakih nekoliko minuta čuju se policijske sirene. Novinarske ekipe, policija svakodnevno kontrolira kada snimaju na ulicama Moldavije.

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost odgovor je na eksplozije u Pridnjestrovlju, jer je jučer zgradu ministarstva pogodilo nekoliko granata.

Informacije koje je danas dobio HRT-ov novinar Marko Percan jesu kako je bilo eksplozija na jednom radijskom tornju i napadu na jednu vojnu postrojbu. Srećom, bez žrtava.

- No, ne kaže se da je prva žrtva u svakom ratu istina, jer Rusi imaju svoju istinu, a Ukrajinci imaju svoju istinu. Rusi za sve optužuju Ukrajince, a Ukrajinci za ove eksplozije optužuju FTB - rusku obavještajnu službu, poručio je HRT-ov novinar.

Vlasti u Pridnjestrovlju proglasile su crvenu uzbunu od terorističkih napada, a Kremlj poručuje da sve budno prati. 

Moldavija daje svakom Ukrajincu mjesečno oko 120 dolara

HRT-ova ekipa u posljednja dva dana skoro je prošla cijelu Moldaviju, te su vidjeli tisuće ukrajinskih izbjeglica.

Siromašna Moldavija daje svim Ukrajincima mjesečno oko 120 dolara za osobne potrepštine.

Moldavija se dobro nosi s humanitarnom krizom, a valjda će uspjeti prebroditi i ovu sigurnosnu krizu u kojoj se nalazi.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!