HRT u Lavovu: Nova nada da bi diplomatski napori mogli zaustaviti rat

17.03.2022.

19:27

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/HRT

Uživo iz Lavova, sv veći diplomatski napori za zaustavljanje rata

Uživo iz Lavova, sv veći diplomatski napori za zaustavljanje rata

Foto: Dnevnik / HTV

Posljednjih nekoliko dana jača nada da bi agresija na Ukrajinu ipak mogla biti zaustavljena diplomatskim putem. No istodobno svjedočimo sve većim razaranjima i patnjama civila, rat u Ukrajini pokazuje sve strašnije lice. U Lavovu su se susreli ukrajinski i turski ministri vanjskih poslova Dmitro Kuleba i Mevlut Cavusoglu. Razgovarali su o mogućem susretu Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina, i to upravo u Turskoj. 

Diplomatski napori sve su veći i sve što se događa posljednjih dana daje nadu da bi razgovori mogli uroditi  plodom. Danas se razgovaralo i o ukrajinskom zahtjevu da jamac sigurnosti budu i stalne članice Vijeća sigurnosti uz Tursku i Njemačku, javila je iz Lavova Zrinka Grancarić dodajući da se pritom postavlja pitanje: "Što je s Rusijom kao stalnom članicom VS-a?".

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je kako, prema njegovim informacijama nakon razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom - Ruska Federacija ne bi imala prigovor na takvu kombinaciju. Međutim, dodaje Grancarić - to se treba uzeti s rezervom dok se o svemu ne oglasi Vladimir Putin. Treba vidjeti i koja će kombinacija biti prihvatljiva Rusiji, a u kojoj Putin neće ispasti potpuni gubitnik.  

Sastanak Putina i Zelenskog u Turskoj?

Danas se dogodio i jedan vrlo važan telefonski razgovor  turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina, dodala je Grancarić. Ponovno je Turska predložila da se na njezinu teritoriju održi sastanak Zelenskog i Putina. Otvorilo se i pitanje humanitarnih koridora na kojima inzistira i Turska. 

Pojavila se i informacija da Kina neće biti na strani Rusije onoliko koliko je to očekivao Vladimir Putin. Naime, kineski veleposlanik bio je u posjetu Lavovu i na taj način izrazio potporu Ukrajini. U svakom slučaju, prekid vatre je ono što je apsolutno broj jedan, zaključila je Zrinka Grancarić.


- Naravno, rado ćemo organizirati susret Dmitra Kulebe i Sergeja Lavrova još jednom u Antaliji, kao dio naših napora. Ali također moramo osigurati teren za sastanak na razini čelnika što je prije moguće. Prije sam rekao da želimo biti domaćini takvog sastanka, poručio je nakon sastanka turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu

- Dogovorili smo se da ćemo svoje napore usmjeriti na održavanje sastanka predsjednika Rusije i Ukrajine jer razumijemo da je predsjednik Putin osoba s kojom treba razgovarati kako bi se riješila sva pitanja vezana za kraj ovog rata, izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!