Kanaderi stavili pod nadzor požare u Širokom Brijegu, Hercegovina u plamenu

15.08.2021.

09:29

Autor: V.G./HRT/Hina

Požar kod Mostara

Požar kod Mostara

Foto: Čitateljica / HRT

Kanaderi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u nedjelju su uspjeli staviti pod nadzor tri požara na području Širokog Brijega kamo su poslani po molbi upućenoj iz Bosne i Hercegovine, dok je još veliki broj požarišta aktivno na području Mostara i Jablanice.

Požar kod Mostara

Požar kod Mostara

Foto: Čitatelj / HRT

Dva zrakoplova Canadair CL-415 od 7.40 sati više puta su nadletjeli i ispustili vodu na požarištima Rujan i Budim u mjestu Kočerinu kod Širokog Brijega, te Crnačkoj Ladini. Ovi požari su stavljeni pod nadzor, te njihovo potpuno gašenje nastavljaju profesionalni vatrogasci i stanovnici.

Kanaderi su jutros poletjeli iz Zemunika, te su vodu zahvatali s Buškog jezera nedaleko Tomislavgrada. Njihovi koordinatori s tla u Široki Brijeg došli su iz 95. zrakoplovne baze Split-Divulje.

Molbu za angažiranje kanadera jučer su uputile vlasti Županije zapadnohercegovačke sa sjedištem u Širokom Brijegu, kao i Hercegovačko-neretvanska županija sa sjedištem u Mostaru na čijem je teritoriju aktivno više požara.

U okolici Mostara aktivan je požar na području Ladine Bogodola, nedaleko od mjesta gdje su sa širokobriješke strane djelovali kanaderi. Sinoć je na tome području izgorjela jedna starija kuća i dvije štale.

- Imamo problem tu blizu Mostara, Bogodol - planina Čabulja. Užasan požar bukti, a vlasti ništa ne čine. Sve će izgoriti, bojimo se da ne dođe do kuća, javlja čitateljica iz Bogodola za HRT.

U okolici Mostara gori i na području Đubrana. Požar većih razmjera je i na području Jablanice koji se prenio i na teritorij grada Mostara. Tijekom noći kritično je bilo i u Čapljini, a požar je ugašen na području Neuma.

Većinu požara u Hercegovini teško je svladati zbog teškog brdsko-planinskog terena.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!