Hrvatski intelektualci iz BiH još jednom upozorili na težak položaj u susjednoj državi

27.09.2022.

20:10

Autor: Eugen Husak/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Plakati kandidata na Općim izborima u BiH

Plakati kandidata na Općim izborima u BiH

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Prije nadolazećih općih izbora u Bosni i Hercegovini, saborski odbor za Hrvate izvan domovine održao je tematsku sjednicu. Hrvatski intelektualci iz BiH još jednom su upozorili javnost na težak položaj u susjednoj državi. 


Politička pozicija Hrvata u BiH - nikad teža. Jer prema vrijedećem izbornom zakonu, upozoravaju hrvatski intelektualci iz susjedne države, na idućim općim izborima baš svi Hrvati mogu izići i glasovati za istog čovjeka, a on ipak neće biti njihov predstavnik.  

- Postojeći izborni zakon je kreirao takvu situaciju u kojoj je moguće da 100 posto hrvatske izborne volje rezultira s nula posto vlasti kako na razini entiteta, tako i na razini države, rekao je Ivan Vukoja, Institut za društveno-politička istraživanja u Mostaru.

Ovakva izmanipulirana i nepoštena pravila igre, Hrvatima je, kažu, postavila međunarodna zajednica idući na ruku bošnjačkoj većini. Unatoč nastojanjima da se nepravda ispravi - dogovora nema. A kako se izbori približavaju, upozoravaju, sve prati politička kampanja prepuna opasnih poruka. 

- Izborna kampanja u jednom segmentu, probosanskom sa svom ovom paletom aktera je militarizirana. I u sebi ima jedan važan semantički element, a to je antihrvatska histerija, istaknuo je Dražen Barbarić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru.

- Koliko smo izbjeglica primili, koliko smo korektno se postavili prema BiH u vrijeme rata i sada da oni na ovaj način vraćaju. Trebamo se svi skupa zamisliti, naglasila je Zdravka Bušić, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Zamislili su se i Hrvati iz BiH. Dvojba je bila - izići na birališta u utakmici za koju unaprijed znaju da je nepoštena ili sve bojkotirati pa riskirati da propadnu svi dosadašnji diplomatski pokušaji i Mostara i Zagreba da se nepravda ispravi.

- Sve bi bilo bačeno u vodu, u vjetar, sav onaj simbolički vanjsko politički kapital. Ta sklona uha koja su shvatila našu situaciju u tom trenutku bi rekla - evo nezahvalnih Hrvata, hoće kruha preko pogače, rekao je Barbarić.

Hrvati iz BiH upozoravaju da Bošnjaci imaju snažnog međunarodnog zaštitnika u Turskoj, Srbi u Rusiji, a oni samo u Hrvatskoj. Stoga od službenog Zagreba očekuju da Europskoj uniji i regiji sustavno šalje jasnu poruku. 

- Mora se nametnut semantički narativ i operativna politika da svi shvate, pa i Sarajevo i Banja Luka da put iz BiH prema Briselu jednostavno mora voditi kroz Zagreb, istaknuo je Barbarić.

Od svih hrvatskih institucija i građana u obje države traže zajedništvo. A Hrvate iz BiH pozivaju da iziđu na izbore. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!