Hrvatski političari pozivaju Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona i ustava

19.07.2022.

Zadnja izmjena 17:13

Autor: HRT/Hina

Christian Schmidt

Christian Schmidt

Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON/Armin Durgut / PIXSELL/DPA

Hrvatski politički predstavnici u BiH pozvali su visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona i ustava te spriječi mogućnost da bošnjačke stranke nastave preglasavati Hrvate i dovedu državu pred raspad.

Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović izjavio je kako bi njemački političar na čelu međunarodne uprave trebao izmijeniti odredbe Izbornoga zakona kako bi se provela presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića po kojoj inzistira na osiguranju izbornih legitimnih političkih predstavnika bez preglasavanja od brojnijih Bošnjaka. Po Cvitanovićevim riječima histerija više probošnjačkih političara koji su započeli kampanju protiv visokog predstavnika Schmidta pokazuju da se radi o 'najvećim rušiteljima BiH'.

- Potpuno je jasno kakve su to unitarističke i antihrvatske težnje tzv. probosanskih političkih opcija. Pozivam visokog predstavnika da nametne Izborni zakon po presudi Ljubić i na taj način pokaže da čuva i poštuje pravnu državu, a Hrvatima omogući minimum političke ravnopravnosti, rekao je Cvitanović za portal Dnevnik iz Mostara.

Zamjenik predsjednika Hrvatske republikanske stranke Slaven Bevanda ocijenio je kako bi bilo ispravnije da visoki predstavnik Christian Schmidt poništi odredbe Ustava Federacije BiH kojima je nekadašnji prvi čovjek međunarodne Wolfgang Petritsch 2002. prekršio Washingtonski sporazum oko načina donošenja odluka u Domu naroda.

- Moj stav je da Visoki predstavnik u stvari treba staviti izvan snage Odluke o promjeni Ustava Federacije BiH koje je donio Wolfgang Petritsch, a kojima je izmijenjen Washingtonski sporazum, rekao je Bevanda. Pojasnio je kako treba poništiti izmjene Ustava te omogućiti da predsjednika Federacije BiH predlaže polovica kluba svakog konstitutivnog naroda, te da mora imati potvrdu oba doma federalnog Parlamenta kako je to bilo do 2022.

Po njemu je potrebno je da Vlada Federacije BiH donosi odluke odgovarajućom većinom koja uključuje i glasovanje makar jedne trećine ministara iz svakoga konstitutivnog naroda. Ovi nametnuti Petritschevi amandmani su srušili odnose u Federaciji, ističe Bevanda.

Po njegovu mišljenju kada je u pitanju izbor izaslanika u Dom naroda treba osigurati legitimitet. Neka se osigura i zastupljenost svih hrvatskih stanovnika, ali da su podjednako zastupljeni, kazao je i dodao: "Neka zajedno Goražde, Bihać i Sarajevo daju jednoga Hrvata, to je srazmjerno i osigurava svačiju predstavljenost". 

Hrvatski predstavnici posebno prijepornim smatraju što se iz županija poput Bosansko-podrinjske županije u kojoj žive po posljednjem popisu 24 Hrvata bira po jedan hrvatski izaslanik za federalni Dom naroda, kao i iz Posavske županije u kojoj je blizu 40.000 Hrvata. Iz Bosansko-podrinjske županije u hrvatski klub Doma naroda izabran Edim Fejzić kao predstavnik Hrvata. Brojni bošnjački i probošnjački političari u utorak su žestoko kritizirali visokog predstavnika Christiana Schmidta zbog navodne spremnosti da nametne izmjene Izbornog zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!