HTV iz Lavova: Istočna bojišnica ponovno aktivna, ruski napadi se intenziviraju

31.03.2022.

19:18

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

HRT-ov reporter Petar Vlahov

HRT-ov reporter Petar Vlahov

Foto: Dnevnik / HRT

I u večernjim satima nastavljaju se žestoki napadi ruske vojske prema istočnim oblastima. HTV-ov reporter Petar Vlahov javio se za Dnevnik 3 iz Lavova, kazavši kako je kasno večeras stigla i službena potvrda ukrajinskog ministarstva obrane da je ukrajinska vojska preuzela prostor Černobila i da su černobilski stručnjaci, koji rade tamo - ponovno Ukrajinci. 

Ruska vojska tijekom dana i večeras napada četiri zone, četiri grada, između ostalog, Kijev, Donbas, Izjum i Černjihiv. Uglavnom je riječ o napadima iz zraka zrakoplovima. Prema dostupnim informacijama u zadnja 24 sata Rusi su pojačali tristo letova borbenih snaga. Dakle, te informacije govore da su svoj intenzitet napada stavili prema istoku Ukrajine i prema istočnoj bojišnici, kazao je Vlahov.

Stigla protuzračna obrana iz Velike Britanije

Intenzivira se i pomoć koja stiže sa Zapada. Radi se vojnoj tehnici i opremi koja ide u Ukrajinu. Tako je stigla i pomoć Velike Britanije, poslali su protuzračnu obranu za rušenje borbenih letjelica. Ukrajinska vojska, oslobađajući Harkiv, htjela je preuzeti i moderne protuzračne sustave ruske vojske. Osvojili su i nekoliko mobilnih lansera, doao je Vlahov. .

Istočna bojišnica je ponovno aktivna, ruski napadi se intenziviraju bez obzira na kišu koja pada u cijeloj Ukrajini.

 

Počinje druga faza rata

U javljanju za središnji Dnevnik Vlahov je kazao kako u Ukrajini nema mira niti će ga tako brzo biti jer "počinje druga faza rata koja će biti još krvavija i dramatičnija". Ako Rusija uspije osvojiti cijeli Donbas i kopneno ga spoji s Krimom, mnogi smatraju da bi to, uz već izraženu namjeru Ukrajine da ostane vojno neutralna, bilo dovoljno da Vladimir Putin proglasi pobjedu u ratu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već je više puta ponovio da se Ukrajina neće odreći ni pedlja svoje zemlje.

- I danas je ukrajinski predsjednik više puta ponovio, pred nizozemskim, australskim i belgijskim parlamentom, da se Ukrajina neće odvojiti niti će pristati na uvjete prema kojima neće imati cjelovitost i suverenitet nad cijelom zemljom. I u večernjim satima nastavljaju se žestoki napadi ruske vojske prema istočnim oblastima. Uostalom, zašto bi Zelenski ili bilo koji Ukrajinac pristao na mirovne prijedloge ruske strane kada znamo koliko su Rusi počinili zločina, koliko je krvi palo u ovih mjesec dana, koliko je civila ubijeno, koliko je Ukrajinaca prognano? Ukrajina u svom ustavu iz 2019. ima u cilju ulazak u NATO, koliko god se to sada činilo kao znanstvena fantastika i daleki cilj, rekao je Vlahov u javljanju iz Lavova.

Što sada Ukrajincima preostaje?

- Da ostanu bez Krima, da ostanu bez svojih istočnih oblasti, da budu neutralni, ali daleko od NATO-a, da vjeruju Rusima kao susjedima, a da Putin ili netko iza njega za nekoliko godina ponovi ovakav krvavi scenarij. Ovdje nema mira niti će ga tako brzo biti, ovdje počinje druga faza rata koja će biti još krvavija i dramatičnija. U prilog tome ide i danas činjenica da je Putin potpisao ekspresan ukaz o tome da 354.500 ruskih mladića odlazi hitno služiti vojni rok, bit će unovačeni. Kaže da neće biti poslani na ukrajinsko ratište, ali zašto bi mu bilo koja ruska majka vjerovala? U konačnici 80 posto invazijskog ljudskog potencijala ruske vojske činili su ročnici koji su najviše ginuli na bojišnicama, rekao je Vlahov. 

Putin prijeti da sutra nema plina za Zapad ako ga ne budu plaćali u rubljima.

- Dakle, samo ucjena i onda nekakav mirovni plan. Danas imamo vijest iz Černobila da se povlači ruska vojska, ali prava istina leži u tome da se povlače oni vojnici koji su u početku invazije osvajajući Černobil u svojim motoriziranim vozilima prošli kroz crvenu šumu u kojoj je visoki stupanj radijacije. Njih su njihovi časnici i generali poslali u samoubilačku akciju. Danas se u štićenim konvojima prebacuju u bolnice do Bjelorusije gdje im se pokušava pomoći, ali bojimo se da je kasno za to, rekao je Vlahov.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!