19:25 / 31.03.2022.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Rat na prekretnici: Ruske snage se pregrupiraju, što će biti Putinov sljedeći potez?

Ukrajina

Ukrajina

Foto: Alexander Ermochenko / Reuters

Rat u Ukrajini je, čini se, na prekretnici. Ruske snage pregrupiraju se i okreću svom glavnom cilju - osvajanju cijelog Donbasa.

Izgorjele zgrade razorene granatama, gole grane drveća. Samo napušteno dječje igralište otkriva da se ovdje, u Mariupolju, nekada živjelo, da je gradom odzvanjao dječji smijeh.

Luka na Azovskom moru, strateško žarište ruske invazije, napadana i opkoljena kako bi postala kopnenim mostom između anektiranog poluotoka Krima s proruskom separatističkog regijom Donbasa i samom Rusijom, nekada je imala 400 tisuća stanovnika. Sada, svi znaju nekoga tko je ubijen.

- Naš je prijatelj vozio automobil, metak ga je pogodio ravno u grlo. Pet minuta poslije - nije ga više bilo, nestao je čovjek, kaže Pavel, stanovnik Mariupolja.

Grad - masovna grobnica - pet tisuća civila ubijeno je. Sada je ovdje samo oko 160 tisuća ljudi, bez ičega što život čini normalnim. Gradonačelnik traži kolektivnu evakuaciju.

- Trudili smo se steći nešto, a sada smo bijednici, beskućnici, okupljeni oko vatre. Koliko će to trajati? Nemamo se gdje istuširati, pijemo vodu Bog zna odakle i s kakvim bakterijama, kaže Ljudmila, stanovnica Mariupolja.

Nakon što je Međunarodni odbor Crvenog križa potvrdio da je Rusija pristala otvoriti siguran koridor, 45 autobusa krenulo je u Mariupolj, kako bi pokušali isporučiti humanitarne zalihe i iz razorenog grada evakuirati civile. No, i prije su Rusi obećavali sigurnu evakuaciju i kršili svoja obećanja.

- Svaki dan pokušavamo učiniti sve da humanitarni koridor s Mariupoljem profunkcionira, da možemo evakuirati civile koji su još ondje, žene, djecu, starce. Samo djelomično uspijevamo, ali nažalost Rusi nam u većini slučajeva ne dopuštaju da ih pustimo na područje Ukrajine, a istodobno ne dopuštaju humanitarnim konvojima ulazak u unutrašnjost grada, rekao je Volodomir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Harkiv, razoren ruskim napadima iz zraka, drugi po veličini grad u zemlji, na sjeveru, udaljen je samo 40 minuta od granice s Rusijom. Nekad je bio dom milijun i 700 tisuća stanovnika, uglavnom ruskog govornog područja. I do početka rata, bili su proruski orijentirani.

- Moskvo, opusti se. Putin je sve to napravio protiv nas, a 90 posto našeg stanovništva čine – Rusi, kaže stanovnica Harkiva.

Trostjanec, na sjeveroistoku, mjesec je dana bio pod nadzorom ruskih snaga. Prije 5 dana oslobodila ga je ukrajinska vojska.

- Proveli smo 30 dana u podrumu, zajedno s malom djecom. Do sada su se tresla. Pitaju: "Kad ćemo u vrtić? Kad ćemo ići u školu?" Ne razumiju što se dogodilo, kaže Larisa, stanovnica Trostjanca.

Bolnica i željeznička stanica - neprepoznatljivi su.

- Ulazili su u naše kuće, zastrašivali ljude, izbacivali ih iz njihovih domova. Oduzeli su nam mobitele, oružje, hranu, sve, kaže Genadij Kornejev, stanovnik Trostjanca.

Ukrajinske snage patroliraju selima sjeverno od Kijeva koja su početkom tjedna preuzeli od ruske vojske. Razrušena sela-duhovi, tijela ubijenih ruskih vojnika leže na cesti i obližnjim poljima.

- Neprijatelj? Topovsko meso! Iskreno, svi oni su samo djeca, leže, oni su topovsko meso poslano ovamo, kaže Aleksander, ukrajinski vojnik.

Proteklog su tjedna ukrajinske snage ponovno zauzele gradove i sela na periferiji Kijeva, prekinule opsadu grada na istoku, Sumija i potisnule ruske snage na jugozapadu.

- Rusija nastavlja težiti vojnom ishodu sukoba u Ukrajini. Dobro je što pregovori traju, ali do sada nismo vidjeli pravu promjenu u glavnom ruskom cilju, a to je vojni ishod sukoba, oni nastavljaju s ratnim djelovanjem, rekao je Jens Stoltenberg, glavnik tajnik NATO-a.

Što se zaista događa u Kremlju, koliko je rusko vodstvo zapravo izolirano od stvarnosti? Zapadne tajne službe tvrde da Vladimir Putin nema točnu sliku o događajima u Ukrajini.

- Sve se više čini da je Putin u velikoj mjeri krivo procijenio situaciju. Jasno je da je pogrešno procijenio otpor ukrajinskog naroda. Podcijenio je snagu koalicije, koju su njegovi postupci potaknuli na djelovanje. Podcjenjivao je ekonomske posljedice sankcija i precijenio sposobnosti svoje vojske da osigura brzu pobjedu, rekao je Jeremy Fleming, šef obajveštajnih službi Ujedinjene Kraljevine.

Navodno postoje dokazi o niskom moralu i lošoj opremljenosti ruskih vojnika, neki odbijaju izvršiti zapovijedi, sabotiraju vlastito oružje, slučajno su oborili jedan svoj zrakoplov.

- Iako vjerujemo da se Putinovi savjetnici boje reći mu istinu, režimu moraju biti kristalno jasni razmjeri tih pogrešnih procjena, kazao je Fleming.

Na samom terenu, rat se ne odvija onako kako je to zamislio Vladimir Putin. Sada je pitanje kada će on to shvatiti i što mu je sljedeći potez!?


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!