22:06 / 20.08.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

IFJ preplavljen "stotinama zahtjeva za pomoć" afganistanskih novinara

Kabul

Kabul

Foto: Sgt. Victor Mancilla/U.S. Marine Corps / Reuters

Panika i strah vladaju među afganistanskim novinarima, osobito novinarkama, izvijestila je u petak Međunarodna novinarska federacija (IFJ), istaknuvši da je primila "stotine zahtjeva za pomoć" medijskih radnika na terenu.

- Uvid koji IFJ ima u stanje na terenu i brojni zahtjevi za žurnu pomoć pokazuju da u zajednici afganistanskih medija vladaju panika i strah, upozorila je međunarodna organizacija koja je otvorila poseban račun kako bi im mogla pomoći.

- Primili smo stotine zahtjeva za pomoć - bilo za evakuaciju, bilo za pomoć onima koji zbog prijetnja bježe iz jedne afganistanske pokrajine u drugu, piše u priopćenju Jeremy Dear, zamjenik glavnog tajnika IFJ-a.

Većina novinara koji pokušavaju otići iz zemlje su žene, dodaje taj dužnosnik, zadužen za koordinaciju rada IFJ-a u Afganistanu.

Na terenu "novinarkama je onemogućen rad, neka glasila su se morala zatvoriti, rekao je. Oni koji pokušavaju raditi svoj posao čine to "pod prijetnjom i veoma su ograničeni u izvještavanju".

Unatoč "propagandi po kojoj se talibani neće osvećivati, izvješća govore o potrazi za novinarima na kućnom pragu i o prijetnjama kojima su mnogi izloženi", dodaje dužnosnik.

Njemačko glasilo Deutsche Welle (DW) objavilo je u petak da su talibani u potrazi za njegovom novinarkom, koja je sada u Njemačkoj, u srijedu ubili člana njezine obitelji a drugog teško ranili.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ), nevladina organizacija sa sjedištem u New Yorku, objavio je u srijedu da su talibani ovog tjedna pretražili kuće "barem četvero novinara i medijskih radnika" i da je nekoliko novinara koji su izvještavali o prosvjedima u Jalalabadu, u pokrajini Nangarharu, na istoku zemlje, bilo napadnuto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!