19:20 / 20.08.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

I dalje kaos na aerodromu u Kabulu; Talibani po kućama traže neistomišljenike

Kabul

Kabul

Foto: U.S. Marine Corps/Staff Sgt. Victor Mancilla / Reuters

Otkako su talibani zauzeli Kabul, s tamošnjeg je aerodroma evakuirano više od 18 tisuća ljudi. UN potvrđuje da su talibani sastavili popis osoba koje su radile s SAD-om i NATO-om. Na njemu su i novinari. Talibani idu od vrata do vrata kako bi pronašli te ljude. Kada im to ne uspije ili se tražene osobe ne predaju, prijete uhićenjem ili smrću članovima njihovih obitelji.

Ispred kabulske zračne luke i dalje kaotično. Afganistance koji imaju pravo na evakuaciju usporavaju i kontrolne točke često nepismenih talibana na putu prema aerodromu, ne samo sporo rješavanje papirologije. One bez dokumenata, talibani pozivaju da se vrate kući, uzalud.

- Ovdje sam dva dana. Pokušavam ući na aerodrom. Otišao sam američkim vojnicima, odgurnuli su me. Zatim i njemačkima, koji su me izudarali štapovima. Ispalili su i suzavac na nas. Moje dijete ima godinu dana. I ono se prije sat vremena nagutalo suzavca, kaže jedan Afganistanac.

Amerikanci dnevno mogu evakuirati između 5000 i 9000 ljudi. Proteklih dana iz Kabula ih je poletjelo znatno manje - uz takav ritam evakuacija će se teško dovršiti do kraja mjeseca i američkog roka za povlačenje. U Afganistanu je inače i dalje i do 15 tisuća Amerikanaca.

- Situacija u gradu se normalizirala. Nadam se da talibani neće donijeti zakone koji će nas spriječiti da studiramo ili idemo u školu i na posao. Njihova prisutnost sprječava kriminal i nasilje, ali oni su katastrofa za žene, kaže Sahara Askeri, aktivistica za ljudska prava.

Prva molitva petkom od talibanskog preuzimanja Kabula. Od imama je zatraženo da stanovnike uvjere da ne napuštaju Afganistan.

- Poručujem braći koja su i dalje na strani prijašnje vlade da nam se pridruže kako bismo zajednički izgradili emirat. Moramo se pomiriti kako bi Afganistanom zavladali mir i stabilnost, rekao je Fazl Allah, talibanski borac.

- Otprije imaju popise pojedinaca. Samo nekoliko sati nakon ulaska u Kabul pokrenuli su potragu za bivšim državnim službenicima, posebno u obavještajnim službama i jedinicama specijalnih snaga. I to nije djelovanje slučajnih talibanskih skupina... Prijetnja je kristalno jasna - ako se ne predaju, uhitit će ih i procesuirati. Ispitivat će i kazniti i članove obitelji tih osoba, rekao je Christian Nellemann, Norveški centar za globalne analize.

Talibani ponavljaju kako neće biti rasadnik terorizma i da žele dobre odnose s međunarodnom zajednicom. Pozivaju strance na eksploataciju bogatih prirodnih resursa u zemlji, sudjelovanje u njezinoj obnovi.

- Trenutačno vlada politički vakuum. Nemamo vremena za izbore. Nema ni Ustava, tek nas očekuje izrada njegova nacrta. Sav taj posao obavljat ćemo poslije. Sada trebamo inkluzivnu vladu. U njoj će sudjelovati naši vođe, ali i drugi afganistanski političari, koje ćemo izabrati nakon aktualnih pregovora, rekao je Suhail Shaheen, glasnogovornik Ureda talibana u Kataru.

Za to vrijeme ne prestaje dotok afganistanskih izbjeglica u Pakistan. Mnogi od njih krijumčarskim rutama preko Irana završit će na kraju u Turskoj, čiji čelnik poziva Europsku uniju da i ona preuzme odgovornost i primi ove migrante, a ne da zatvara svoje granice.

- Turska nema obvezu ni odgovornost da bude europsko prihvatilište migranata. Jednom kada strogo zatvorimo naše granice i pošaljemo ilegalne migrante kući, njihova je stvar kamo će poći, rekao je Recep Tayyip Erdogan, turski predsjednik.
Sjevernoatlantski savez poručuje kako su oči svijeta uprte u Afganistan te da talibani moraju poštovati osnovna ljudska prava svih stanovnika.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!