08:13 / 28.04.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

Indija: Nakon rekordnog rasta, broj preminulih premašio 200.000

Indija: Novi rekordan broj oboljelih

Indija: Novi rekordan broj oboljelih

Foto: Danish Siddiqui / REUTERS

Broj umrlih od koronavirusne bolesti u Indiji u srijedu je premašio 200.000 uz nestašice kisika, medicinskog materijala i bolničkog osoblja koje prate rekordno velike brojeve novozaraženih koronavirusom.

U drugom indijskom valu epidemije covida tijekom proteklog tjedna najmanje je 300.000 ljudi dnevno pozitivno na testiranjima, oboljeli su preplavili zdravstvene ustanove a umrli krematorije potičući svijet na hitni međunarodni odgovor. 


U protekla 24 sata zabilježeno je 360.960 novih slučajeva bolesti, što je najveći dnevni broj zabilježen u svijetu od početka pandemije. 


Broj oboljelih u Indiji porastao je na gotovo 18 milijuna. Rekordnih 3293 umrih u 24 sata povećalo je ukupni broj umrlih u toj zemlji na 201.187. Stručnjaci vjeruju da službeni broj umrlih i oboljelih uvelike zaostaje za stvarnim razmjerima epidemije u zemlji od 1,3 milijarde stanovnika. 


U glavnom gradu New Delhiju, sanitetska vozila satima su čekala u redovima kako bi prevezla žrtve bolesti do improviziranih krematorija u parkovima i parkiralištima, gdje su tijela gorjela u redovima pogrebnih lomača. 


Oboljeli od koronavirusa - mnogi se bore dah - pohrlili su u hram Sikh na periferiji grada, nadajući se da će se domoći ograničenih zaliha tamo dostupnog kisika. Policija je priopćila da je u požaru u srijedu rano u bolnici na periferiji Mumbaija umrlo četvero ljudi, a još je nekoliko ozlijeđeno. 


Nesreće u bolnicama ozbiljno su zabrinule zemlju kojoj nedostaju kreveti i zalihe kisika. Prošli tjedan izbio je požar u bolnici koja je liječila pacijente od covida, a curenje spremnika kisika u drugoj bolnici izazvalo je smrt 22 osobe. 


Kisik i oprema koja spašava život počela je stizati u New Delhi, uključujući respiratore iz Britanije, a dodatne zalihe na putu su iz Irske, Njemačke i Australije. Nekoliko je zemalja obustavilo letove iz Indije, poduzimajući mjere kako bi se spriječilo širenje zaraznije inačice virusa iz te zemlje. 


Koordinatorica američkog State Departmenta za globalni odgovor na covid-19 Gayle Smith upozorila je da će izazov koji predstavlja širenje bolesti u Indiji zahtijevati dugotrajni napor. 


- Svi moramo shvatiti da smo još uvijek na početku. Ovo još nije doseglo vrhunac, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!