10:36 / 04.04.2022.

Autor: Hina/I.B.

Iran okrivljuje SAD za zaustavljanje nuklearnih pregovora

Pregovori s Iranom

Pregovori s Iranom

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Sjedinjene Države odgovorne su za stanku u pregovorima između Teherana i svjetskih sila u Beču na kojima se želi oživjeti nuklearni sporazum iz 2015., izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

- Amerika je odgovorna za prekid ovih pregovora... dogovor je nadohvat ruke, rekao je Said Hatibzadeh na tjednoj konferenciji za novinare.

- Washington bi trebao donijeti političku odluku za oživljavanje sporazuma, kazao je on dodajući da Teheran "neće čekati zauvijek".

Američki State Department priopćio je u četvrtak da mali broj otvorenih pitanja ostaje u nuklearnim pregovorima, dodajući da je odgovornost na Teheranu da donese odluke.

Iran je rekao da još uvijek postoje neriješena pitanja, uključujući američko uklanjanje oznake strane terorističke organizacije (FTO) s iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC).

Teheran također traži jamstva da se nijedan budući predsjednik SAD-a neće povući iz sporazuma. Još jedno neriješeno pitanje je u kojoj mjeri bi se sankcije ukinule.

Hatibzadeh je rekao da je Teheran spreman nastaviti pregovore sa svojim ključnim regionalnim rivalom Saudijskom Arabijom ako Rijad pokaže spremnost za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja.

Ruski zahtjev natjerao je svjetske sile da pauziraju nuklearne pregovore početkom ožujka. No, Moskva je kasnije rekla da ima jamstva da na njezinu trgovinu s Iranom neće utjecati sankcije povezane s Ukrajinom, sugerirajući da bi mogla dopustiti nastavak pregovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!