Iran postavlja kamere kako bi kaznio žene bez hidžaba

09.04.2023.

Zadnja izmjena 07:10

Autor: HRT/Hina/D.M.

Prosvjedi nakon smrti Mahse Amini

Prosvjedi nakon smrti Mahse Amini

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Iranske vlasti postavljaju kamere na javna mjesta kako bi identificirale i kaznile žene koje ne nose hidžab.

Podsjetimo, sve veći broj žena prkosi vlastima odbacivanjem vela nakon prošlogodišnjih prosvjeda diljem zemlje zbog smrti 22-godišnje Iranke u policijskom pritvoru. Uhićena je zbog navodnog kršenja pravila o nošenju hidžaba. Snage sigurnosti tada su nasilno ugušile pobunu.


U novom pokušaju obuzdavanja sve većeg broja žena koje prkose obveznom kodeksu odijevanja, iranske vlasti postavljaju kamere na javnim mjestima i prometnicama kako bi identificirale i kaznile žene koje ne nose hidžab, objavila je u subotu policija. Nakon što ih se identificira, dobit će "tekstualne poruke upozorenja o posljedicama", priopćila je policija.

Cilj ove mjere je "spriječiti otpor protiv zakona o hidžabu", navodi se u priopćenju, prenose pravosudna novinska agencija Mizan i drugi državni mediji, dodajući da takav otpor kalja duhovnost zemlje i širi nesigurnost.

Upozorenje pa zatvaranje, žena, tvrtki, restorana....


Kako je objasnio Ahmad-Reza Radan, načelnik iranske policije - s pomoću napredne tehnologije i opreme osoba se identificira. Nakon toga bit će upozorena. Podaci će zatim biti uneseni u sustav. Najprije će biti upozorene tvrtke koje ne budu poštovale zakon o nošenju hidžaba - dobit će upozorenje, a nakon toga bit će i zatvorene. To se odnosi na dvorane, restorane i velike trgovačke centre, dodao je. 

- Pitanje hidžaba je ograničenje šerijatskog zakona. To nije vladino ograničenje. To je legalno i vjersko. Šerijatom je zabranjeno otkrivanje glave, poručio je iranski vrhvovni vođa ajatolah Ali Hamnei

video thumb

Policija je u priopćenju pozvala vlasnike poduzeća da "strogo nadziru poštovanje društvenih normi svojim ustrajnim inspekcijama".

Sve više iranskih žena skida hidžab


Sve više iranskih žena skida hidžab od smrti 22-godišnje Kurdkinje u pritvoru moralne policije u rujnu prošle godine. Mahsu Amini priveli su zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba. Snage sigurnosti nasilno su ugušile pobunu, ali još uvijek je moguće vidjeti žene bez hidžaba u trgovačkim centrima, restoranima, trgovinama i na ulicama diljem Irana, dok pritom riskiraju uhićenje. Snimke žena koje se opiru iranskoj moralnoj policiji šire se društvenim mrežama.


Neće biti popuštanja


Prema islamskom šerijatskom zakonu, nametnutom nakon revolucije 1979., žene u Iranu moraju pokriti kosu i nositi dugu, široku odjeću kako bi prikrile svoje figure. U protivnom im prijete javni ukor, novčana kazna ili uhićenje. Opisujući hidžab kao "jedan od civilizacijskih temelja iranske nacije" i "jedno od praktičnih načela Islamske Republike", priopćenje ministarstva unutarnjih poslova od 30. ožujka pokazuje da neće biti popuštanja po tom pitanju.

Ministarstvo je pozvalo građane da se suoče sa ženama koje ne nose hidžab. Takve smjernice su u prošlosti ohrabrivale tvrdolinijaše da napadnu žene. Prošli tjedan objavljena je snimka muškarca kako baca jogurt na dvije žene bez hidžaba u trgovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!