U četvrtak odluka o sudbini uhićenih hrvatskih državljana u Zambiji

29.05.2023.

Zadnja izmjena 13:49

Autor: HRT

Ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji

Ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji

Foto: HRT / HTV

Sud u Zambiji u četvtak će odlučiti hoće li se prekinuti ili nastaviti suđenje Hrvatima optuženima za trgovinu ljudima, doznaje Hina u ponedjeljak iz hrvatskih diplomatskih izvora. Ispitan je posljednji svjedok optužbe na suđenju protiv osmero Hrvata na sudu u Zambiji, a iduće ročište na kojemu će se odlučivati o prekidu ili nastavku suđenja održat će se u četvrtak,

Na ročištu u ponedjeljak završilo je unakrsno ispitivanje posljednjeg svjedoka optužbe, službenika koji je 7. prosinca 2022. uhitio osmero hrvatskih državljana.

Novo ročište održat će se 1. lipnja kada će sutkinja temeljem dosad iznesenih dokaznih prijedloga optužbe objaviti odluku odbacuje li se slučaj ili prelazi u drugu fazu u kojoj bi hrvatski državljani iznijeli svoju obranu, rekao je izvor iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su potkraj prošle godine i optužena za trgovinu ljudima, nakon što su pokušali napustiti Zambiju s posvojenom djecom iz Demokratske Republike Kongo. Djeca su im oduzeta. Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djecu su preuzele službe socijalne skrbi, rekao je MVEP u srijedu. 

Hrvatski sudovi potvrdili su im odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!