Iz Ukrajine isplovila još dva broda sa žitom, ukupno 27

20.08.2022.

10:28

Autor: T.V./HRT/Hina

Iz Ukrajine isplovila još dva broda sa žitom

Iz Ukrajine isplovila još dva broda sa žitom

Foto: Serhii Smolientsev / REUTERS

Još dva broda sa žitom napustila su ukrajinsku luku Čornomorsk, priopćilo je u subotu tursko ministarstvo obrane, čime se ukupan broj brodova koji su isplovili iz ukrajinskih crnomorskih luka prema ugovoru o izvozu žita uz posredovanje UN-a popeo na 27.

Zumrut Ana i MV Ocean S, kojima je dopušten polazak 20. kolovoza, natovareni su sa 6.300 tona suncokretova ulja i 25.000 tona pšenice, navodi se u priopćenju zajedničkog koordinacijskog centra uspostavljenog kako bi se omogućio siguran prolaz.

Uprava ukrajinskih morskih luka priopćila je u subotu da su tri ukrajinske morske luke počele ukrcavati hranu na sedam brodova, koji će potrošačima isporučiti 66.500 tona pšenice, kukuruza i suncokretova ulja.

Ukrajinski izvoz žitarica pao je od početka rata jer su crnomorske luke - vitalna ruta za isporuke - bile zatvorene, što je izazvalo porast globalnih cijena hrane i strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku.

Potkraj srpnja tri su crnomorske luke deblokirane prema sporazumu između Moskve i Kijeva, postignutom uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske.

Uprava je na Facebooku objavila da su u luci Čornomorsku usidreni brodovi za rasuti teret Andan Toplak, Filyoz i Maranta, dok je luka Odesa započela utovar Ganosaya i Kubrosli Y.

Brod za rasuti teret Mohamad Y čeka svoj red, kao i tanker Foyle koji čeka u luci Pivdenji.

Uprava je rekla da će se hrana ukrajinskog porijekla isporučivati u Francusku, Sudan, Tursku i Nizozemsku.

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov rekao je u petak da se u ukrajinskim crnomorskim lukama žitarice utovaruju u još deset teretnih brodova i pripremaju za otpremu. Rekao je da je 25 brodova već otpremljeno iz triju ukrajinskih luka, sa 630.000 tona poljoprivrednih proizvoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!