Poznat dio strukture nove vlasti u BiH

03.10.2022.

19:33

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/IMS/HRT

Izbori u BiH

Izbori u BiH

Foto: HTV / HRT

Sporo brojenje glasova u BiH unijelo je dodatnu dramu u izbornu noć. No, dio strukture nove vlasti ipak je poznat. U jednu od fotelja tročlanog predsjedništva opet će, po četvrti put, kandidat Demokratske fronte Željko Komšić koji je porazio HDZ-ovu Borjanu Krišto u utrci za hrvatskog člana tog tijela. 


Bošnjački će član biti SDP-ov Denis Bećirović, nakon što je premoćno pobijedio protukandidata Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

Željka Cvijanović
iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata ostvarila je uvjerljivu pobjedu u nadmetanju za poziciju srpskog člana Predsjedništva nad glavnim protukandidatom Mirkom Šarovićem iz Srpske demokratske stranke. A na čelo Republike Srpske vraća se Milorad Dodik. 

Medijska zvijezda izborne večeri ipak je bio visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt koji je nenajavljeno iskoristio ovlasti i intervenirao u Izborni zakon.

Izlaznost na ovim izborima bila je 50%, 4% manje nego na prethodnim. U svakom slučaju, promjene nema za Željka Komšića, kandidata Demokratske fronte koji će u fotelju hrvatskog člana Predsjedništva sjesti i opet prije svega zahvaljujući glasovima Bošnjaka. Pobjeda je tako izmaknula Borjani Krišto, kandidatkinji HNS-a BiH. No, hrvatska lista za parlamentarnu skupštinu BiH osvojila je 5% glasova više nego na prošlim izborima.

- Mi znamo da smo u ova izborna pravila i ovu izbornu utrku ušli po istim izbornim pravilima i procedurama gdje bošnjački narod može izabrati odnosno uzurpirati poziciju hrvatskog člana Predsjedništva, tako da ja mogu reći da se osjećam kao pobjednica hrvatskog naroda. Ukoliko budu rezultati drugačiji, najveći gubitnik može biti BiH, poručila je Krišto.

Komšić je čestitao građanima i građankama Bosne i Hercegovine.

- Zahvalnost svima, ne samo onima koji su dali glas meni. Čini mi se da se može govoriti ne o radikalnoj, ali jednoj promjeni na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, kazao je.

Promjene ipak nema za Hrvate koji godinama upiru prstom u bošnjački izborni inženjering. U tom smislu najveći obrat donijela je sinoćnja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona vezano za ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH, koje bi im trebale ići na ruku.

- Pojednostavnjeni su mnogi postupci, uvode se ograničenja, ali i posljedice za njihovo ignoriranje. Prema današnjoj odluci, nijedna politička stranka ni bilo tko od izabranih više neće moći držati Federaciju kao taoca i očekujem zajedničko opredjeljenje za konstruktivan zajednički rad, rekao je.

Iz HDZ-a BiH, očekivano, odobravanje. Poručuju ipak da bi Schmidt trebao sve odluke svojih prethodnika staviti izvan snage.

- Mi smo i dalje u situaciji da u razmišljanju nekakve drugačije BiH, brojniji narod u Federaciji zbog činjenice da nismo promijenili izborni zakon može odvojiti 200, 300 tisuća glasova i birati hrvatskog člana predsjedništva, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH. 

Najveće iznenađenje izbora kandidat je ujedinjene opozicije za bošnjačkog člana Predsjedništva, SDP-ov Denis Bećirović. Uvjerljivo je pobijedio do sada nepobjedivog Bakira Izetbegovića (SDA).

- Građanima Bosne i Hercegovine želim reći da se svi moramo mijenjati na bolje. Pogledajte imamo najljepše rijeke u Europi, ali one su pune vreća. Oprostite, ali za to nam nisu krivi ni Dodik ni Čović ni Izetbegović. Morat ćemo se svi mijenjati, kazao je.

Mnogi analitičari procjenjuju da bi ovo mogao biti početak kraja dinastije Izetbegović.

Bakir Izetbegović ističe da stranka nije u padu, nego u porastu. 

- Kako može propasti stranka koja će osvojiti više od 300.000 glasova? I kako očekivati pobjedu protiv 11 ujedinjenih stranaka? Javna je tajna da su čak i neke ambasade stajale iza njih da ih u tome ohrabre, kazao je.

U Predsjedništvo, uz Komšića i Bećirovića, kao srpski član ulazi i Željka Cvijanović iz Dodikova SNSD-a. 

- Željka Cvijanović pobijedila je na mjestu člana Predsjedništva i da ide u Predsjedništvo, a ja da sam pobijedio na mjestu predsjednika republike, kazao je Milorad Dodik, kandidat za predsjednika Republike Srpske (SNSD).

U utrci za predsjednika Republike Srpske Dodik dobiva još jedan mandat. Za vrat mu puše oporba koja tvrdi da je pobijedila njihova kandidatkinja Jelena Trivić, optužuju ga za krađu i traže ponavljanje izbora. Ona tvrdi da je zbog prijevare izgubila i u svom rodnom selu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!