U Izraelu prosvjedi zbog pravosudne reforme

21.02.2023.

19:44

Autor: Mladen Sirovica/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Prosvjedi u Izraelu

Prosvjedi u Izraelu

Foto: Ronen Zvulun / REUTERS

U Izraelu već tjednima traju prosvjedi zbog kontroverzne pravosudne reforme, koju predlaže vlada premijera Benjamina Netanyahua. Prosvjednici ističu da bi se novim zakonom sudovima smanjile ovlasti, a izbor sudaca stavio - pod kontrolu politike! 

- Danas je situacija bila mirna, ali to se ne može očekivati i dalje. Prosvjednici su rekli da kako se bude približavao trenutak donošenja ovog kontroverznog zakona da će se tako pojačavati i njihove aktivnosti, izvijestio je za Dnevnik Mladen Sirovica.

Dodaje kako je jučer u izraelskom parlamentu bilo prvo čitanje od tri o donošenju tog zakona i to je izazvalo masovne prosvjede.

- Samo u Jeruzalemu je bilo 75 tisuća prosvjednika, a brojne su prometnice diljem zemlje bile blokirane. Prosvjednici se ne žele pomiriti s tim da vrhovni suci u buduće biraju isključivo politički, te da se njihove odluke mogu poništiti s nad polovičnom parlamentarnom većinom, rekao je.

Naglašava kako prosvjednici smatraju da je to udar na neovisno pravosuđe i udar na demokraciju.

- Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ističe kako su pravosudna tijela do sada imala prevelike ovlasti te da je ovo korak u pravom smjeru, izvijestio je Sirovica iz Jeruzalema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!