Izrael potpuno ukida COVID propusnice

17.02.2022.

13:46

Autor: V.K./HRT/Hina

Izrael potpuno ukida COVID propusnice

Izrael potpuno ukida COVID propusnice

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Izrael je u četvrtak potpuno ukinuo zelene propusnice čime se nastavlja trend ukidanja epidemioloških mjera s obzirom na to da je broj novozaraženih već danima u stabilnom padu.

Zelene propusnice odnosno COVID potvrde kojima se dokazuje da se osoba cijepila, preboljela COVID-19 ili je negativna na testu, već su u Izraelu bile djelomično ukinute 4. veljače. Od tada su ostale na snazi još samo za neka javna mjesta, kao što su noćni klubovi i velike dvorane za slavlja.

Omikron, vrlo zarazna varijanta koronavirusa, dosegnula je u Izraelu vrhunac potkraj siječnja kada je zabilježeno rekordnih i do 85.000 novozaraženih dnevno. Nakon toga taj je broj počeo opadati i u srijedu je bio 21.000 zaraženih.

Val je prošao, rekao je izraelski premijer Naftali Bennett na početku rasprave o stanju pandemije sa zdravstvenim dužnosnicima. U istom obraćanju obavijestio je javnost da se zelene propusnice potpuno ukidaju.

Izraelski je premijer rekao da će roditelji i dalje morati testirati svoju djecu dva puta tjedno te da će i dalje biti potrebni negativni testovi za posjet domovima za starije osobe.

Tijekom prethodnog vala pandemije, Izrael je uveo politiku pod nazivom Živjeti s COVID-om, što je omogućilo daljnje gospodarske aktivnosti, iako su neke djelatnosti svejedno bile teže pogođene. Škole su uglavnom bile otvorene, unatoč tomu što je nastava bila često prekidana zbog slučajeva zaraze ili izolacije kod zaposlenika i učenika.

Iako je omikron izazvao manje teških slučajeva bolesti i manje smrtnih slučajeva od prethodnih sojeva, velik porast broja zaraženih stvorio je znatan pritisak na zdravstveni sustav, što je negativno utjecalo i na kvalitetu zdravstvene skrbi.

Neki su znanstvenici kritizirali tamošnju vladu zbog ublažavanja mjera tijekom prošlog mjeseca smatrajući da treba uvesti ograničenja kako bi se širenje omikrona usporilo.

Izrael je, na svojih oko 9,4 milijuna stanovnika, imao 3,5 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom od početka pandemije i malo više od 9700 smrtnih slučajeva. Neki stručnjaci procjenjuju da je možda i polovina stanovništva bila zaražena omikronom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!