Izvor Temze pomaknuo se osam kilometara nizvodno, prvi put u povijesti

06.08.2022.

11:29

Autor: I.Z./HRT/Hina

Rijeka Temza

Rijeka Temza

Foto: Henry Nicholls / REUTERS

Izvor rijeke Temze u Engleskoj pomaknuo se osam kilometara nizvodno prvi put u povijesti.

Iako se dijelovi riječnog korita u Gloucestershireu redovito isušuju tijekom ljeta, stručnjaci kažu da je zabrinjavajući znak utjecaja klimatske krize to što Temza izvire tako daleko nizvodno.

To se dogodilo nakon više tjedana sušnih razdoblja i temperatura koje su prošli mjesec u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva premašivale 40 Celzijevih stupnjeva.

Christine Colvin, direktorica u Rivers Trustu, organizaciji za očuvanje okoliša, rekla je: "Ono što vidimo na izvoru slavne rijeke Temze, nažalost, simbolizira situaciju s kojom se suočavamo diljem zemlje, sada i ubuduće.

- Iako nije neuobičajeno da izvor bude suh ljeti, vidjeti rijeku kako teče osam kilometara nizvodno je bez presedana, dodala je. 

Klimatska kriza izaziva, i izazivat će, još ekstremnije vremenske uvjete, uključujući suše i toplinske valove.

- Ovo je ozbiljna prijetnja rijekama i, kao rezultat toga, širem krajoliku, naglasila je. 

Rivers Trust poziva na potporu kućanstvima da smanje potrošnju vode, kao što je ugradnja zahoda s malim protokom vode i spremnika za vodu, te održivu odvodnju uključujući kišne vrtove, močvare i propusno popločenje za obnovu lokalnih zaliha podzemnih voda.

Rijeka Temza tradicionalno je dugačka oko 346 kilometara i teče istočno od Cotswoldsa do Londona i izlazi u Sjeverno more.

To je druga najduža rijeka u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon Severna, i na njoj se održavaju godišnje utrke čamaca između Oxforda i Cambridgea.       

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!