20:56 / 16.04.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Janša: Ne postoji dokument kojim bi Slovenija zagovarala promjene granica

default error photo

Ne postoji nikakav dokument pa ni non-paper kojim bi Slovenija zagovarala promjene granica na Balkanu, poruka je koju je danas slovenski premijer Janez Janša prenio članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, Janša je tijekom dana nazvao Džaferovića kako bi pojasnio nagađanja o navodnom dokumentu kojim bi se zagovarala podjela BiH, ali i promjena granica drugih država u regiji. Presliku navodnog dokumenta na engleskom jeziku objavio je jedan slovenski portal, no bez objašnjenja tko ga sastavio i kome je upućeno.

- Predsjednik vlade Slovenije Janeza Janša obavijestio je člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da ne postoji non-paper koji bi se mogao dovesti u vezu s vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju dostavljenom medijima iz Predsjedništva BiH.

Istaknuto je kako je Janša prenio poruku da Slovenija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njezin euroatlantski put, poštujući u potpunosti Daytonski mirovni sporazum.

Džaferović je u telefonskom razovoru kazao kako u startu treba onemogućiti svaku priču o etničkim i teritorijalnim podjelama Bosne i Hercegovine, kao i da je jedini put za Bosnu i Hercegovinu njezina dalja unutarnja reintegracija i euroatlantska integracija.

Janša i Džaferović razgovarali su i o predstojećem predsjedanju Slovenije Vijećem Europske unije koje počinje u srpnju kao i o predstojećem samitu Europska unija zapadni Balkan čiji će domaćin biti Slovenija i čija bi glavna tema trebala biti ubrzanje integracije država te regije u Europsku uniju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!