12:04 / 15.04.2021.

Autor: Miljenko Karačić/T.V./Dnevnik/HRT

Grlić Radman: RH podržava BiH kao državu 2 entiteta i 3 konstitutivna naroda

Ministar Grlić Radman u službenom posjetu BiH

Ministar Grlić Radman u službenom posjetu BiH

Foto: HTV / HRT

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman završio je dvodnevni radni posjet Bosni i Hercegovini. Predstavio je "non paper" koji će Hrvatska zajedno s još pet članica Europske unije iznijeti na Vijeću za vanjske poslove Europske unije te razgovarao o rješavanju otvorenih pitanja s nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ulogu Hrvatske u pomoći Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu prepoznali su i voditelj Misije Europske unije u BiH Johan Satller te američki veleposlanik Eric Nelson, ali i domaći dužnosnici s kojima je hrvatski ministar razgovarao. Tema je bio i "non paper".

- Uključuje sve europske vrijednosti, ali isto tako i ono što je utemeljeno u modernoj BiH, dakle, Pariško-dejtonski sporazum koji kaže - jedna država, dva entiteta, tri jednakopravna konstitutivna naroda. Snažno smo podržali promjene Izbornog zakona koji će ukloniti sve one diskriminacije i nejednakost koja postoji, rekao je Grlić Radman.

Hrvatski prijedlog za rješavanje otvorenih pitanja s Bosnom i Hercegovinom pozitivno je odjeknuo i u Ministarskom vijeću i u ova Doma državnoig parlamenta.

- Radni posjet bio je evidentno vrlo sadržajan i naišao je na odobravanje, ne samo non paper već i uloga Republike Hrvatske, kad je u pitanju europski projekt za BiH, unutarnja stabilnost BiH i rješavanje mnogih bilateralnih pitanja, istaknuo je Dragan Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Skupštine BiH.

- Hrvatska je kao susjedna zemlja bitna za BiH, bitna je kao jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera i treba iskoristiti trenutak da se ta suradnja unaprjeđuje, poručio je Nikola Špirić, dopredsjedatelj Doma naroda Skupštine BiH.

Razgovaralo se i o suradnju u suzbijanju pandemije.

- Najveći problem svim državama predstavlja nabava cjepiva. Razgovarali smo i kako RH može pomoći Bosni i Hercegovini, kaže Ankica  Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH.

Hrvatska će vrlo brzo donirati određenu količinu cjepiva Bosni i Hercegovini, a posjet susjedstvu ministar Grlić Radman završio je u Kreševu, gdje se gradi franjevački muzej.

- Ovo je jedna dobra polazna osnova da sve ono što su naši fratri stoljećima skupljali prezentiramo široj javnosti, rekao je Renato Pejak, načelnik općine Kreševo

U čuvanju baštine Hrvati u Kreševu svoju budućnost traže i u vrlo uspješnom poduzetničkom duhu. A tu Hrvatska putem fonodova Europske unije također može pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!