19:34 / 15.04.2021.

Autor: Zdenka Kardum/T.V./Dnevnik/HRT

Non-paper slovenskog premijera Janše na noge digao cijelu regiju

Janez Janša

Janez Janša

Foto: Olivier Hoslet / Reuters

Slovenski mediji objavili su non-paper premijera Janeza Janše koji je poslao u Bruxelles. U non-paperu, koji nitko nije službeno potvrdio, navode se ideje o podjeli BiH. 

Republika Srpska pripojila bi se Srbiji.

Hrvatsko nacionalno pitanje riješilo bi se ili pripajanjem većinski hrvatskih kantona u BiH Hrvatskoj ili davanjem posebnog statusa hrvatskim dijelovima BiH po modelu Južnog Tirola.

Bošnjaci dobivaju samostalnu državu i na referendumu se izjašnjavaju o tome žele li ili ne u Europsku uniju.

Rješenje pitanja Kosova vidi se u ujedinjenju s Albanijom uz davanje posebnog statusa Srbima na sjeveru Kosova. 

Dokument je na noge digao cijelu regiju.

- Svi oni koji danas pokušavaju da atakuju na BIH moraju znati da je nezavisna i cjelovita BIH naša sloboda i mi ćemo se za slobodu boriti. Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH koju volimo i cijenimo. Pozivam sve te retrogradne snage u BiH i u bh. okruženju, Evropi i svijetu. Historija je učiteljica života. Neka konačno nešto nauče iz historije, rekao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

- U mojoj koncepciji toga je mirni razlaz, nije ratni razlaz. A očigledno je da se favoriziraju oni koji su za rat i koji su prihvatili BiH kakva je Komšić, Džaferović, prihvatili da se na bombardovanje i intervenciju NATO-a odvoji Kosovo od Srbije i to je za njih legalno. A pominjati miran razlaz u BiH-a to je za njih strašna stvar, strašna stvar koju treba izbjeći na neki način i njihova koncepcija jeste u tome da se spriječi bilo kakav razgovor na tu temu i za njih postoji koncept da se BiH-a unitarizuje, kaže Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!