Japan u šoku nakon atentata na Abea

09.07.2022.

08:12

Autor: M.Š./Hina/HRT

Japanci odaju počast ubijenom Shinzu Abeu

Japanci odaju počast ubijenom Shinzu Abeu

Foto: Issei Kato / REUTERS

Japan je u šoku nakon atentata na bivšeg premijera Shinza Abea. Tijekom govora u sklopu predizborne kampanje - na ulici ga je ustrijelio bivši vojnik, nezadovoljan njegovom politikom. Abe je ubrzo prevezen u bolnicu gdje je podlegao ranama. Na zločin koji je potresao Japan ne prestaju stizati reakcije iz cijelog svijeta. Zemlja Izlazećeg Sunca zavijena je u crno.

Suze i cvijeće na mjestu atentata na bivšeg premijera Shinza Abea. 

- Stvarno sam šokirana jer sam mislio da će Abe nastaviti sa svojim naporima da zemlju učini boljom. Ime mog djeteta uključuje pojam 'kuni' koji predstavlja prekrasnu naciju koju je izgradio Abe, pa sam došla ovdje izraziti svoju zahvalnost Abeu i ispričati svom djetetu o tome tko je on bio.

- Bio je najduži premijer u povijesti Japana i mislio sam da se oporavio bolesti, pa sam očekivao da bi se mogao po treći put kandidirati za tu funkciju. Ima samo 67 godina i još uvijek je imao puno toga za učiniti kao političar. Stoga se osjećam jako tužno.

Shinza Abea na ulici je za vrijeme predizbornog skupa ustrijelio bivši marinac. Atentat na bivšeg premijera nezapamćen je čin zločina u zemlji u kojoj je prošle godine zabilježen samo jedan smrtni slučaj povezan s oružjem.

Napadač na Abea koristio se oružjem kućne izrade, vjerojatno kako bi zaobišao stroge japanske zakone o oružju i streljivu. Atentat na Abea otvorio je pitanje o sigurnosti japanskih političara.

Mnogi se pitaju je li osiguranje visokog dužnosnika bilo odgovarajuće, jer se ubojstvo dogodilo s udaljenosti svega tri metra.

Ubojica koji je odmah svladan nalazi se u pritvoru, a u njegovoj kući pronađen je eksploziv.

- Osumnjičenik je priznao da je počinio kazneno djelo jer je imao zle namjere prema određenoj organizaciji i vjerovao je da je bivši premijer Abe dio toga. Željeli bismo se suzdržati od ulaska u detalje, rekao je Kazuhisa Yamamura, iz policije grada Nare. 

Shinzo Abe bio je premijer devet godina, najduže u japanskoj povijesti. S funkcije je otišao 2020. zbog lošeg zdravlja. Bio je i ostao velika figura i u političkom i u javnom životu.

Zagovarao je ambiciozne ekonomske reforme bazirane na monetarnom popuštanju i smanjenju birokracije. U vanjskoj je politici zauzimao tvrd stav prema Sjevernoj Koreji, te je htio biti posrednik u smirivanju napetosti između Sjedinjenih Država i Irana.

- Izgubili smo velikog političara koji je ostvario sjajna postignuća u različitim područjima, sve kako bi ovu zemlju otvorio budućnosti. Nemam riječi kojima bih opisao svoju tugu, što smo ga izgubili na ovaj način, rekao je japanski premijer Fumio Kishida

Obitelji preminulog bivšeg dužnosnika ne prestaju stizati riječi potpore iz cijeloga svijeta. Abeov brat atentat je nazvao svetogrđem protiv demokracije.

- Surađujemo s policijom. To je sve što mogu reći. U svakom slučaju, bez obzira na razloge i osobnu povijest osumnjičenika, ovaj je čin neprihvatljiv, rekao je brat preminulog Shinza Abea i japanski ministar obrane Nobuo Kishi

Na smrt Abea reagirali su brojni svjetski dužnosnici. U Bijeloj kući zastava je spuštena na pola koplja.

- Dobro sam ga poznavao. Godinama smo blisko surađivali i razgovarali smo i savjetovali se kada sam bio potpredsjednik SAD-a. Abe je bio duboko predan jačanju savezništva i prijateljstva između Sjedinjenih Država i Japana. Htio je otvorenu i slobodnu Indo-pacifičku regiju. Služba svojoj zemlji i svom narodu bila je u njegovim kostima, kaže predsjednik SAD-a Joe Biden

S bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, Shinzo Abe imao je poseban odnos, ali taj odnos nije iskoristio za razgovore o bitnim pitanjima za Japan, poput odnosa sa Sjevernom Korejom.

- Abe je bio nevjerojatan vođa, dobro sam ga poznavao. Bio je čvrst pregovarač, takav bi nam pregovarač dobro došao u našoj zemlji. Bio je to čovjek ogromne moralne hrabrosti i jednostavno fantastična osoba. Premijer Abe bio je moj prijatelj, saveznik, nevjerojatan domoljub, ističe bivši predsjednik Donald Trump. 

Pismo sućuti obitelji ubijenog poslao je i Vladimir Putin koji je Abea nazvao izuzetnim državnikom. Britanska kraljica izrazila je duboku žalost.

Atentat je ovo koji bi mogao promijeniti Japan, sigurnu i opuštenu zemlju u kojoj političari tijekom izbornih kampanja hodaju ulicama i rukuju se s prolaznicima bez vidljivog osiguranja.

video thumb

Političari su obećali da će nastaviti s kampanjom uoči nedjeljnih izbora, na kojima se očekuje pobjeda japanske vladajuće koalicije, a prije atentata Liberalno-demokratska stranka, u kojoj je Abe zadržao znatan utjecaj, vidjela se kako dobiva mjesta u izborima.

Abeova smrt potaknula je pitanja o sigurnosnim mjerama za javne osobe u Japanu, gdje političari obično u kampanjama upućuju izravne pozive biračima ispred željezničkih stanica i supermarketa.

Mnoge stranke su najavile da će se sada dužnosnici suzdržati od govora u subotu, ali da će se kampanja nastaviti kako bi se pokazala odluka da se ne povinuje nasilju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!