Nastavak predizborne kampanje u Japanu dan nakon atentata na Abea

09.07.2022.

07:11

Autor: M.Š./Hina/HRT

Građani odaju počast Abeu

Građani odaju počast Abeu

Foto: Issei Kato / Reuters

Predizborna kampanja u Japanu nastavlja se u subotu, zadnjeg dana prije glasovanja za gornji dom parlamenta i dan nakon atentata u kojemu je ubijen bivši premijer Shinzo Abe.

Abea, najdugovječnijeg japanskog modernog čelnika, dok je držao predizborni govor u gradu Nara, u petak ujutro ubio je 41-godišnji muškarac, a taj je čin politički establišment osudio kao političko nasilje i napad na samu demokraciju.

Političari su obećali da će nastaviti s kampanjom uoči nedjeljnih izbora, na kojima se očekuje pobjeda japanske vladajuće koalicije, a prije atentata Liberalno-demokratska stranka, u kojoj je Abe zadržao znatan utjecaj, vidjela se kako dobiva mjesta u izborima.

Abeova smrt potaknula je pitanja o sigurnosnim mjerama za javne osobe u Japanu, gdje političari obično u kampanjama upućuju izravne pozive biračima ispred željezničkih stanica i supermarketa.

Mnoge stranke su najavile da će se sada dužnosnici suzdržati od govora u subotu, ali da će se kampanja nastaviti kako bi se pokazala odluka da se ne povinuje nasilju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!