Joe Biden završio posjet Irskoj u osobnom tonu

15.04.2023.

07:36

Autor: HRT/V.G./Hina

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Joe Biden je u petak u osobnom tonu završio posjet Irskoj, gdje su ga dočekali kao svoga.

- Ovo je poput povratka kući, doista. Tijekom godina, ovdašnje priče su postale dio mene, rekao je američki predsjednik napuštajući zemlju, u govoru u Ballini, na sjeverozapadu, gdje su živjeli njegovi predci, pred nekih 27.000 okupljenih.

Njegovo putovanje stopama predaka, emotivno od samog početka, poprimilo je izrazito osobnu notu tijekom posjeta svetištu Naše Gospe u Knocku u petak dopodne.

Američki predsjednik, uz Johna Fitzgeralda Kennedyja, jedini katolik u Bijeloj kući, zadržao se ondje u osobnoj molitvi, kao što je bilo planirano.

Ujedno se susreo, neplanirano, s nekadašnjim kapelanom američke vojske koji je podijelio bolesničko pomazanje njegovu sinu Beauu, koji je 2015. umro od tumora na mozgu, rekao je svećenik tog svetišta, otac Richard Biggons, za BBC.

- Predsjednik je zaplakao, to ga je doista ganulo i zajedno smo se pomolili za njegovu obitelj, rekao je svećenik.

- Bilo je znakovito, rekao je Joe Biden u svom govoru, uoči povratka u Sjedinjene Države.

Demokrat je u petak, u pratnji sina Huntera i sestre Valerie, posjetio centar za povijesna i genealoška istraživanja, gdje mu je potanko opisan životni put predaka s majčine strane koji su iselili sredinom 19. stoljeća.

U svom završnom govoru u Ballini ipak se dotaknuo političkih tema, hvaleći vrijednosti koje su zajedničke Irskoj i SAD-u.

- Borimo se za slobodu, za demokraciju", istaknuo je dok se u isto vrijeme, na drugoj strani Atlantika, njegov potencijalni suparnik na izborima 2014. Donald Trump obraćao moćnom oružanom lobiju NRA-i.

- I u vremenima tame i očaja, nošeni nadom nastavili smo ići ususret boljoj budućnosti, s više slobode, dostojanstva i s većim mogućnostima, poručio je demokrat vraćajući se omiljenoj političkoj ideji.

Premda je Joe Biden veoma srdačno dočekan u Irskoj, njegov posjet nije zasad naišao na preveliko zanimanje u SAD-u.

Tako glavne američke televizijske kuće nisu izravno prenosile njegov najnoviji govor.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!