21:32 / 26.01.2021.

Autor: T.D./Hina

Johnson & Johnson idući tjedan predstavlja rezultate ispitivanja svoga cjepiva

Cjepivo/Ilustracija

Cjepivo/Ilustracija

Foto: Andreas Gebert / Reuters

Johnson & Johnson idući tjedan očekuje rezultate kliničkih ispitivanja svoga cjepiva za covid-19, objavio je u utorak financijski direktor te američke farmaceutske tvrtke čije je cjepivo naručila i Hrvatska. 

- Planiramo početkom idućeg tjedna izvijestiti o našim rezultatima, rekao je Joseph Wolk za CNBC. 

- Tvrtka će tada u SAD-u zatražiti izvanredno odobrenje za svoje cjepivo koje se daje u jednoj dozi i vjerojatno postati treće odobreno cjepivo u Americi, kazao je Wolk. 

Dodao je da je treća faza kliničkog ispitivanja, provedena na 45 tisuća ljudi u 80 zemalja, vjerojatno uključivala i one zaražene novim sojevima identificiranima u Južnoafričkoj Republici i Brazilu. 

- Vrlo smo sigurni po pitanju dostave cjepiva i ispunit ćemo sve naše obaveze, istaknuo je Wolk. 

Johnson & Johnson se obavezao isporučiti SAD-u 100 milijuna doza do kraja lipnja i EU-u oko 200 milijuna doza do kraja godine. Hrvatska je od tog proizvođača naručila 900 tisuća doza.

U Europu bi cjepivo trebalo početi stizati u travnju. Američka multinacionalna tvrtka obećala je i 200 milijuna doza za države u razvoju u drugoj polovici godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!