07:22 / 07.03.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Johnson: Otvaranje škola u Engleskoj korak prema normalnom životu

Johnson: Ponovno otvaranje škola u Engleskoj

Johnson: Ponovno otvaranje škola u Engleskoj

Foto: Toby Melville / REUTERS

Ponovno otvaranje engleskih škola za sve učenike u ponedjeljak bit će prvi korak prema normalnom životu i moguć je samo zahvaljujući naporima koje su svi uložili da se smanji stopa širenja zaraze covid-19, rekao je britanski premijer Boris Johnson.

Johnson je najavio plan popuštanja mjera po kojemu će se najprije otvoriti škole, a nakon toga će se postupno ublažavati ograničenja okupljanja i ponovno otvarati prodavaonice koje ne prodaju osnovne namirnice te druga mjesta okupljanja.


Vlada se nada da će u zadnjoj fazi, koja neće nastupiti prije 21. lipnja, ukloniti i zadnje zapreke međusobnim kontaktima.


- Ponovno otvaranje škola doista pokazuje napor cijele nacije da pobijedi ovaj virus, rekao je Johnson.


- Zahvaljujući odlučnosti svakoga pojedinca u ovoj zemlji sada se možemo približiti osjećaju normalnoga života - a vraćanje djece u učionice prvi je korak prema tome, dodao je.


Svaki korak u planu ovisit će o broju zaraženih, priopćila je vlada. Nada se da će pandemiju suzbiti program cijepljenja, u sklopu kojega je već gotovo 22 milijuna ljudi primilo cjepivo, kao i redovito testiranje.


Mnoge srednje škole i fakulteti već su počeli pozivati učenike i studente na prva brza testiranja na covid-19, a prošloga tjedna provedeno ih je gotovo milijun, priopćila je vlada.


Nakon tri početna testiranja u ustanovama, učenici i studenti dobit će dva testa kojima će se svakoga tjedna testirati kod kuće, napominje vlada dodajući da je u škole i fakultete diljem zemlje dopremljeno gotovo 57 milijuna testova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!