23:44 / 06.03.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik 3/IMS/HRT

Strože mjere izazvale su prosvjede

Ilustracija, Stockholm

Ilustracija, Stockholm

Foto: Eklund Robert/ABACA / PIXSELL

Treći val pandemije sve više izaziva zabrinutost. U vrijeme kada su zbog dolaska cjepiva mnogi očekivali ukidanje "lockdowna", sve više država uvodi strože restriktivne mjere. 

Liberalni prema prvom i drugom valu pandemije, no prema trećem su mnogo odlučniji, kratak je to opis djelovanja švedske vlade u posljednjih godinu dana. Tako od ovog mjeseca vrijede neke nove, strože mjere. Skraćuje se radno vrijeme restorana, barova i kafića, ograničava se broj kupaca u trgovinama, a masovna su okupljanja zabranjena. To je izazvalo prosvjede, na koje je policija odmah reagirala.

- Obraćam vam se u ime policije - morate se odmah razići jer su zabranjena masovna okupljanja, i to prema prvom članku Zakona o borbi protiv pandemije. Ako ne poslušate, morat ćemo reagirati, poručio je glasnogovornik policije Stockholma. Prosvjednici nisu poslušali, stigla je interventna policija, uhitila stotine nezadovoljnika te time riješila problem.

U Austriji su prosvjedi bili manjih razmjera i s mnogo manje policijske sile. Prosvjednici „zahvaljuju” svom kancelaru na novim restriktivnim mjerama i poručuju mu da je osobno odgovoran za tisuće bankrota.

Prosvjedovali su i francuski umjetnici te traže da se otvore kazališta, muzeji i kabarei. No i oni su svjesni da su želje jedno, a mogućnosti drugo.

- Možemo mi prosvjedovati koliko hoćemo, ali iskreno rečeno, nema od toga nikakve koristi. Neki od mojih kolega nadaju se da će se kazališta otvoriti u travnju, no ja u to baš i ne vjerujem, kazao je glumac Pascal Penicolo. 

I s druge strane Atlantskog oceana organizirani su masovni prosvjedi. U Peruu već danima traju prosvjedi i često završavaju sukobima s policijom. Prosvjedovalo se i u Argentini, a reagirala je i policija.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!