Britanija poručila EU: Ograničenje izvoza cjepiva ugrožava borbu protiv covida

05.03.2021.

17:02

Autor: Hina/HRT

Cjepivo AstraZeneve

Cjepivo AstraZeneve

Foto: Damir Spehar / Pixsell

Britanija je rekla da bi ograničenja izvoza cjepiva protiv Covida-19 mogla ugroziti globalnu borbu protiv virusa i dodala da očekuje da će Europska unija poštovati obveze preuzete u sklopu svog programa cijepljenja.

- Globalni oporavak od covida počiva na međunarodnoj suradnji. Svi ovisimo o globalnim lancima opskrbe i postavljanje ograničenja ugrožava globalne napore u borbi protiv virusa, rekao je glasnogovornik premijera Borisa Johnsona.

Europska komisija podržala je odluku Italije da blokira isporuku 250.000 doza AstraZenecinog cjepiva Australiji.

- Premijer je razgovarao s predsjednicom (Europske komisije) Ursulom von der Leyen ranije ove godine i ona je potvrdila da je njihov mehanizam fokusiran na transparentnost i da mu nije namjera ograničiti izvoz... očekujemo da EU i dalje poštuje svoje obveze, kazao je glasnogovornik britanskog premijera.

Europska komisija i Italija blokirale su jučer isporuku AstraZenecinog cjepiva Australiji jer taj proizvođač nije ispunio obveze preuzete ugovorom sklopljenim s Europskom unijom.

AstraZeneca je zatražila dozvolu talijanskih vlasti za izvoz 250.000 doza iz tvornice Anagni blizu Rima, no talijanska vlada je to odbila, a Europska komisija u tome ju je podržala.

Europska unija prvi je put iskoristila mogućnost zabrane izvoza cjepiva protiv Covida-19.

Talijanska vlada je rekla da je svrha blokiranje isporuke zaštititi zdravlje ljudi te da se nikako ne radi o činu neprijateljstva prema Australiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!