08:26 / 26.04.2022.

Autor: Alenka Marina/HRT/I.B.

Nastavljeno bombardiranje Harkiva

Čeličana u Mariupolju

Čeličana u Mariupolju

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Rat u Ukrajini ušao je u treći mjesec. Najžešće borbe i dalje se vode na istoku i jugu. Još nema evakuacije civila iz Mariupolja u kojem je opkoljena čeličana Azovstalj - posljednje mjesto u gradu pod kontrolom ukrajinskih snaga. Ukrajinski predsjednik predložio je Moskvi - da se mirovni pregovori održe upravo pokraj čeličane u Mariupolju te poručio da će prekinuti pregovore, ako borci u Azovstalju budu ubijeni. Prije odlaska u Kijev, glavni tajnik UN-a stiže u Moskvu - gdje će pokušati dogovoriti prekid vatre i dopremu humanitarne pomoći civilima.

Oblaci dima već se danima dižu iznad mariupoljske čeličane u kojoj su ukrajinski branitelji. Moskva optužuje vlasti u Kijevu da usprkos jednostranom primirju sprječavaju izlazak civila koji se skrivaju u opkoljenom kompleksu. Izlazak je odobren ženama, djeci i radnicima tvornice.

"Ako su civili još u metalurškoj tvornici, tražimo izričito od kijevskih vlasti da zapovjednicima ukrajinskih nacionalističkih formacija narede da ih puste", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Ukrajina tvrdi da takav prolaz mogu osigurati samo Ujedinjeni narodi i Crveni križ.

"Ruska strana još jedanput najavila je uspostavu koridora za civile kako bi napustili Azovstalj. U to bi se moglo povjerovati jedino da Rusi još prije nisu uništili humanitarne koridore, i to mnogo puta, objavila je potpredsjednica ukrajinske vlade Irine Vereščuk na Twitteru.

U potpuno uništenom gradu koji je pod upravom proruskih vlasti, počelo je uklanjanje ruševina.

Malo se stanovnika grada - koji ih je nekada imao više od 450 tisuća - može vidjeti na napuštenim ulicama prepunim izgorjelih automobila. U svojoj 75. godini nije jednostavno početi iznova, kazala je Nina Šerbak iz Mariupolja.

- Izgubili smo sve, apsolutno sve. Sve za što smo radili. Jednostavno ne znamo kako početi iznova, kaže.

Ruske rakete jučer su cijelog dana gađale ukrajinsku željeznicu kako bi se spriječilo njezino korištenje za isporuku oružja ukrajinskim snagama u Donbasu. Napadi su slijedili nakon posjeta američkog državnog tajnika Blinkena Kijevu.

Nastavljeno je bombardiranje Harkiva. Ubijeno je pet, a ranjeno devet osoba.

- Mislim da to rade namjerno, to uništavanje civilne infrastrukture. Sve rade kako bi uplašili ljude, stvorili paniku. Do travnja je bilo više ubijenih civila nego vojnika, smatra jedan ukrajinski vojnik.

- Dakle, ovo je izravan i očigledan genocid nad našim narodom i nema Ukrajinca koji može stajati po strani, dodaje.

Isto misli i ukrajinski predsjednik. Pozvao je sve Ukrajince da učine sve kako bi prisutnost ruskih vojnika u Ukrajini postala nepodnošljiva.

- Moramo svaki dan razmišljati o tome kako učiniti prisutnost okupatora na našoj zemlji još nepodnošljivijom. Ukrajina je i dalje spremna na mir, čak i sada kada je ruska invazija još većih razmjera. Ali da bi Rusija tražila mir, svaki Ukrajinac i Ukrajinka moraju se boriti, moraju braniti slobodu, istaknuo je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Rusija ne vjeruje da je prekid vatre u ovom trenutku moguć, izjavio je zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u Dmitrij Polanski.

- Otvorili smo humanitarne koridore, kojima se Ukrajina ne koristi. Kompromitira naše napore da otvorimo ove koridore, tako da ne mislimo da je prekid vatre sada dobra opcija, jer je jedina prednost koju će dati - mogućnost da se ukrajinske snage pregrupiraju i organiziraju više provokacija poput Buče, istaknuo je.

Sergej Lavrov tvrdi da će ukrajinski sukob završiti mirovnim sporazumom, ali kakav će biti njegov sadržaj, ovisit će o stanju na terenu. Smatra da postoji realna opasnost od početka trećeg svjetskog rata. Tvrdi da je Ukrajina ta koja uvijek krši dogovoreno.


- Ovo je stand-up komedija. To je imitacija pregovora o provedbi niza mjera... Baš kao i imitacija demokracije. Ukidanje demokracije, kulture i diktatura radikala, istaknuo je.

Članice Europske unije i dalje se ne mogu dogovoriti o uvođenju potpune zabrane uvoza ruskih energenata, no zato Europska komisija dogovora novi, šesti paket sankcija Rusiji. Zajednički konsenzus članice Unije pokušat će dogovoriti na skorom sastanku na vrhu čelnika u svibnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!