21:36 / 23.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Justin Trudeau primio prvu dozu AstraZenece

Kanadski premijer Justin Trudeau cijepljen AstraZenecom

Kanadski premijer Justin Trudeau cijepljen AstraZenecom

Foto: Blair Gable / REUTERS

Kanadski premijer Justin Trudeau primio je prvu dozu cjepiva AstraZenece, koje izaziva rezerve zbog rijetkih, ali ozbiljnih slučajeva krvnih ugrušaka. Cijepio se pred kamerama u jednoj ljekarni u Ottawi u koju je na cijepljenje došao zajedno sa suprugom. 


- Jako sam sretan, rekao je zdravstvenoj djelatnici koja mu je dala cjepivo, 49-godišnji Justin Trudeau.  


Ontario je pozvao ljude starije od 40 godina na cijepljenje AstraZenecom u ljekarnama, a Trudeau je na konferenciji za novinare prije nego što se i sam cijepio, kazao - sada je naš red.


- Olakšanje je znati da ova jednostavna gesta pomaže u zaštiti nas samih, ali i svih oko nas, rekao je Trudeau i pozvao sunarodnjake na cijepljenje.  


- Najbolje cjepivo za vas je prvo koje vam ponude, ponovio je  navečer na Twitteru. 

Većina kanadskih pokrajina je ovog tjedna proširila pristup AstraZenecinom cjepivu na osobe starije od 40 godina, nakon što je do sada bilo rezervirano za starije od 55 godina.


U Kanadi je primijenjeno malo više od 1,1 milijuna doza cjepiva AstraZenece, jednog od četiri cjepiva dopuštenih u Kanadi.

Zabilježena samo tri slučaja krvnih ugrušaka povezanih s niskim trombocitima, ali svi su se oporavili, prema kanadskim javnozdravstvenim vlastima.


Nepovjerenje u to cjepivo navelo je brojne zemlje da odrede dobne granice za njegovu upotrebu, ili da obustave cijepljenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!