Kakva je procedura posvojenja djece iz Afrike

25.01.2023.

20:32

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/P.F./HRT

Miro Aščić o proceduri posvajanja afričke djece

Miro Aščić o proceduri posvajanja afričke djece

Foto: Dnevnik / HRT

Dok se iščekuje odluka o sudbini osmero hrvatskih državljana u Zambiji, ekipa HRT-a je i dalje u toj afričkoj zemlji. Afričke države imaju velikih problema s djecom bez roditelja, posebno je izražen u Demokratskoj Republici Kongo koja zbog ratova i gladi ima oko četiri milijuna siročadi, a i Zambija ima velikih problema s napuštenom ili djecom bez roditelja. Kakva je u takvim okolnostima procedura za strance koji žele posvojiti tu djecu objasnio je novinar Miro Aščić.

- Procedura usvajanja djece iz Zambije za strance je dugačka i komplicirana, ali u skladu s Haškom konvencijom za zaštitu djeteta i koju je Zambija potpisala i koje se pridržava. To znači da potencijalni posvojitelji najprije u svojoj zemlji moraju ishoditi potrebne dozvole za posvojenje. Zatim s tim dozvolama pokreću proceduru ovdje u Zambiji, koja je dugačka i može ponekad trajati i dulje od godinu dana. Posvojitelji u ovoj zemlji moraju provesti i po nekoliko mjeseci kako bi upoznali i zbližili se s djetetom. Mogu se posvajati samo djeca bez roditelja ili ona djeca kojih su se roditelji odrekli, izvijestio je u središnjem Dnevniku HTV-a novinar Miro Aščić koji se javio uživo iz Ndole u Zambiji. 

- Za razliku od Zambije u Demokratskoj Republici Kongo, koja je sinonim za korupciju, bezvlašće i nesigurnost, procedura je kudikamo drugačija. DR Kongo nije potpisnik Haške konvencije o zaštiti djeteta, ali je Kongo još 2013. godine zabranio posvajanje djece u inozemstvo. No posvojenja se i dalje povremeno događaju, što znači da je ipak moguće posvojiti dijete u DR Kongu, dodao je.

- Istaknuo je kako su djeca najveće žrtve siromaštva u Africi.

- Afričke obitelji su zaista brojne, ovo je kontinent mladih ljudi, ovdje ljudi umiru od raznih bolesti, najčešće AIDS-a, no umiru i od obične malarije jer nemaju novca kako bi kupili lijekove. Tako da su milijuni afričkih mališana diljem afričkog kontinenta u sirotištima. Teška je situacija ovdje u Zambiji, a kamoli u DR Kongu. Također s druge strane djeca su najveće bogatstvo Afrike i ona se ovdje tako i tretiraju. Na svojim afričkim putovanjima nisam upoznao osobu koja nije imala ili barem ona koja ne želi imati dijete. Naš vozač Mas ima 40 godina i ima četvero djece, a želi imati čak sedmero djece, jedno više nego njegov otac, rekao je Aščić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!