HRT iz Zambije: Suđenje Hrvatima moglo bi potrajati nekoliko mjeseci

24.01.2023.

Zadnja izmjena 19:29

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Miro Aščić iz Ndole

Miro Aščić iz Ndole

Foto: HTV / HRT

Osmero hrvatskih državljana, uhićenih u Zambiji zbog sumnje na trgovanje djecom, a koji su jučer pušteni da se brane sa slobode, nalazi se u zajedničkoj kući, na nepoznatoj lokaciji. Čekaju novo ročište koje je najavljeno za 6. veljače. U Zambiji, gradu Ndoli, je i HRT-ova ekipa.

- Razgovarao sam danas s ovdašnjim novinarima i nitko od njih ne usudi se pogađati ishod ovog sudskog procesa. Zambijsko pravosuđe je izrazito zatvoreno i nitko od sudionika sudskog procesa, ni odvjetnik, ni tužitelj, ni sudac ne smije komentirati slučaj. Informacije u javnost zaista izlaze na kapaljku, rekao je HRT-ov reporter Miro Aščić za središnji Dnevnik 


- Novinari u Zambiji slažu se da će upravo informacije iz DR Kongo biti ključne o tome jesu li kongoanska djeca posvojena u skladu s tamošnjim zakonima. Inače, općinski sud u Ndoli može propisati maksimalnu kaznu od 5 godina zatvora, a u slučaju da slučaj ode na viši sud onda je moguća kazna za trgovanje djecom i do 30 godina. Očekuje se da bi ovo suđenje moglo potrajati i do nekoliko mjeseci, zaključio je Aščić. 

U zambijskoj javnosti, ovaj je slučaj negativno odjeknuo, a Afrika u pravilu negativno reagira kada se pokaže svojevrsno nepoštivanje afričkog čovjeka od strane bijelih ljudi, što je u ovom slučaju, tako doživljeno.

- Hrvatski državljani, prema podacima s kojima raspolažemo, nalaze se svi zajedno u jednoj kući, na nepoznatoj lokaciji. Sljedeće ročište zakazano je za 6. veljače.

- Slučaj je vrlo zanimljiv jer uključeni su maloljetnici, jedno dijete ima godinu i tri mjeseca, te tri države - Zambija, Demokratska Republika Kongo i Hrvatska. Ljude zanima što će se na kraju dogoditi. Trenutačno ne žele govoriti ni odvjetnici ni vlada jer slučaj je na sudu i svi moraju poštovati sud. Većina informacija ne izlazi u javnost i oprezni smo kada govorimo o ovom slučaju, rekao je Valentine Mukuka, zambijski novinar.

Slučaj hrvatskih državljana u Zambiji ubrzat će izmjene Zakona o međunarodnom privatnom pravu, najavio je ministar Marin Piletić. Već ovaj tjedan formirat će se radna skupina za izmjene zakona.

- Na način da ono što je bila preporuka Vrhovnog suda bude sastavni dio Zakona, na način da naši sudovi putem međunarodne pravne pomoći zatraže provjeru autentičnosti strane sudske odluke, potom da u procesu priznavanja strane sudske odluke u međudržavnom posvojenu naši sudovi zatraže od našega ministarstva potvrdu jesu li potencijalni posvojitelji upisani u hrvatski registar potencijalnih posvojitelja,  rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni krivnju negiraju.

Sud u Ndoli, trećem najvećem gradu afričke države koja broji oko 19,5 milijuna ljudi, u dopustio je prije dva tjedna hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara) i putne isprave, reguliraju boravište u Zambiji i pronađu 16 ljudi koji će za njih jamčiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!