Pokolj u Kanadi: jedan osumnjičenik pronađen mrtav

06.09.2022.

Zadnja izmjena 00:55

Autor: Tamara Marković, Jelena Perleta/V.K./Dnevnik/IMS/HRT/B.A.

Damien Sanderson i Myles Sanderson

Damien Sanderson i Myles Sanderson

Foto: RCMP / Handout via REUTERS

Desetero je ljudi ubijeno, a najmanje 18 ranjeno u napadu nožem u Kanadi, a policija je objavila da je jedan od dvojice osumnjičenika pronađen mrtav. Istraga se provodi na 13 lokacija na kojima su pronađene mrtve ili ozlijeđene osobe. Policija sumnja da su neke žrtve bile na meti napadača, a neke da su nasumično napadnute. Iako se u nekim medijima nagađa da bi pokolj mogao imati veze s drogom, motiv zločina još nije poznat.

Tijelo osumnjičenika Damiena Sandersona (31) pronađeno je u zajednici naroda James Smith Cree, domu mnogih žrtava, dok je njegov brat Myles Sanderson i dalje u bijegu.

Policija je objavila da je Damienovo tijelo pronađeno vani, na zelenoj površini blizu kuće koja je pregledavana. Tijelo je imalo vidljive ozljede za koje se u ovom trenutku ne vjeruje da su samonanesene, rečeno je na konferenciji za medije.

Prvi poziv u 5.40

Prvi poziv u pomoć policija je zaprimila jučer u 5.40 prema lokalnom vremenu, nakon čega su se pozivi nastavili nizati. Strašni pokolj šokirao je kanadsku pokrajinu Saskatchewan.


- Do sada smo locirali 10 preminulih osoba na 13 lokacija u zajednicama Weldona i naroda James Smith Cree, izjavila Rhonda Blackmore, zapovjednica Kraljevske kanadske konjičke policije Saskatchewan.

video thumb

Policija je postavila brojne kontrolne punktove, a vozače se moli da se ne zaustavljaju autostopistima. Policija je objavila da su osumnjičeni naoružani i opasni.

Napad su osudili kanadski političari i vođe autohtonih zajednica.

- Današnji napadi u Saskatchewanu slamaju srce. Moje su misli sa svima koji su izgubili voljenu osobu i s ozlijeđenima, objavio je na svom Twitteru Justin Trudeau, kanadski premijer.

Išli od vrata do vrata

Iako policija ističe da je istraga u početnoj fazi, prema izjavama svjedoka, čini se da su napadači u ranim jutarnjim satima išli od vrata do vrata i počinili jedan od najstrašnijih masovnih zločina u novijoj kanadskoj povijesti.

- Došao je čovjek koji je preko lica imao nešto poput kaputa. Rekao je: Trebam nekoga da me odveze u bolnicu. Ozlijeđena su mi usta, uboden sam. Tražila sam da vidim, a on je rekao - ne, uistinu je loše, ne mogu pokazati. Pitala sam ga kako se zove, no nisam razumjela što je rekao, rekla je Doreen Lees, stanovnica Weldona. Njoj i njezinoj kćeri jedna je osoba došla na vrata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!