Kina odobrila prvo inhalacijsko cjepivo protiv COVID-a

05.09.2022.

14:31

Autor: HRT/Hina

Inhalacijsko cjepivo protiv covida-19, ilustracija

Inhalacijsko cjepivo protiv covida-19, ilustracija

Foto: WESTOCK PRODUCTIONS / Shutterstock

Kineski regulator odobrio je prvo u svijetu inhalacijsko cjepivo protiv COVID-a i za njega je odobrena proizvodnja u sjevernom gradu Tianjinu. Cjepivo tvrtke CanSino Biologics koristit će se kao hitna docjepna doza, objavila je tvrtka u priopćenju.

Za primjenu tog cjepiva nije potrebna injekcija i ono se lakše skladišti, a primjenjuje se prskanjem pomoću raspršivača u nosnice. CanSino nije objavio kada će to vektorsko cjepivo za koje nikakva neovisna studija o učinkovitosti nije objavljena, biti dostupno javnosti.

Znanstvenici iz više zemalja, među kojima su Kuba, Kanada i Sjedinjene Države, razvijaju cjepiva koja bi se uzimala udisanjem na nos koji je put unosa koronavirusa. Od 2020. godine Kina je odobrila osam cjepiva protiv covida koja su razvili tamošnji farmaceuti i do danas primjenjuje isključivo kineska cjepiva.

Unatoč tome što ima malen broj zaraženih u odnosu na ostatak svijeta, Kina provodi strogu strategiju borbe protiv pandemije zvanu "nulta stopa covida". Riječ je o mjerama potpunog zatvaranja čim se pojave prvi slučajevi covida, zatim o gotovo obveznim testiranjima testom PCR svakih 72, 48 ili čak 24 sata, stavljanja ljudi u izolaciju i zatvaranja tvornica i poduzeća.

Primjerice u golemom 18 milijunskom gradu Shenzhenu na jugu Kine, koji se smatra hramom visoke tehnologije, protekli vikend brojne četvrti bile su potpuno zatvorene. Na drugom dijelu Kine, stanovnici grada Chengdua u pokrajini Sečuan, također su u potpunoj izolaciji i bit će masovno testirani od ponedjeljka do srijede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!