Klimatski aktivisti se zalijepili za crveni tepih na Berlinaleu

16.02.2023.

22:07

Autor: Hina/HRT/R.S.

Klimatski aktivisti

Klimatski aktivisti

Foto: Michele Tantussi / Reuters

Muškarac i žena zalijepili su se za crveni tepih na otvaranju filmskog festivala u Berlinu, pozivajući njemačku vladu i društvo da poduzmu više mjera u borbi s klimatskim promjenama.


Dvoje aktivista zalijepilo se za tepih nakon dolaska filmskih zvijezda u Berlinale Palast na svečanost otvaranja festivala, gdje se video vezom prisutnima obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i gdje su mogli pogledati premijerno prikazivanje filma "She Came To Me", američke redateljice Rebecce Miller.

Skupina Posljednja generacija, koja je organizirala tu prosvjednu akciju, rekla je da su sadašnja vlada i društvo posljednji koji imaju priliku spriječiti klimatski pakao s milijardama mrtvih.

- Zalaganje za održivost na maloj razini, kao što to Berlinale čini, važno je, ali neće nas spasiti samo po sebi. Moramo okrenuti stvari, priopćio je jedan od aktivista, Raphael Voellmy.

- Ako nastavimo bježati od stvarnosti, prijeći ćemo prve klimatske prekretnice i pokrenuti smrtonosnu lavinu od koje nema spasa, rekla je Lisa Winkelmann, druga aktivistica.

Bilo je nešto vike, no prosvjed nije uzrokovao veće smetnje. Skupina je rekla da je dvoje njihovih aktivista preskočilo ogradu u svrhu prosvjeda.

Crveni tepih je više-manje bio prazan kad je započeo prosvjed jer je većina gostiju već bila ušla u zgradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!