Vinković o Ukrajini: Diplomacija se nastavlja, ali i rat riječima se nastavlja

10.02.2022.

20:02

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/A.P.C.

Tihomir Vinković komentira krizu na istoku Europe

Tihomir Vinković komentira krizu na istoku Europe

Foto: Dnevnik/HTV/IMS / HRT

Nastavlja se igra živaca na istoku Europe. Nakon posjeta francuskog predsjednika Macrona Moskvi i Kijevu činilo se da je mirno rješenje krize na vidiku, no danas se opet čuju sasvim drugačiji tonovi. Može li se uopće predvidjeti rasplet situacije koju, s dosta straha, prati cijeli svijet, za Dnevnik HTV-a iz Bruxellesa analizirao je HRT-ov komentator Tihomir Vinković.


- Jako je teško da se može bilo što predvidjeti, ali kao što smo vidjeli, sve se više vojske nalazi na tom području - od Baltika do Rumunjske s NATO-ove strane, s druge strane na zapadu Rusije, pa sada i u Bjelorusiji. Diplomacija se nastavlja, ali i rat riječima se nastavlja, rekao je Tihomir Vinković u javljanju za Dnevnik. 


Dodao je kako je prije četiri sata NATO objavio odgovor, na kako kaže, dezinformacije koje dolaze iz Rusije. Rusija naime tvrdi da ona svoje snage na zapadu raspoređuje zato što NATO gomila svoje postrojbe. Iz NATO-a kažu da do 2014. godine i aneksije Krima uopće nisu imali postrojbe u svojim baltičkim članicama ni u Poljskoj i da je tek 2016. na sastanku u Varšavi dogovoreno da se tamo rasporede. 


- Dakle, kaže NATO, mi samo odgovaramo na ono što je Rusija napravila, kazao je Vinković. Rekao je i kako se koristi svaka prilika da se pošalju nekakve poruke. 


- U podne je tako ruski predsjednik Putin na jednom sastanku, naoko nepovezanim s ovom krizom, rekao da će odgovoriti na sve ono što su mu poslali iz NATO-a i Washingtona. Ovdje iz Bruxellesa, poslali su Putinu odgovor na pismo koje je Rusija uputila u svih 27 država članica EU-a. U njihovo ime i s njihovim ovlastima odgovorio je visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, izvijestio je Vinković


U odgovoru Rusiji, Borrell je rekao kako Moskva koristi svaku priliku kako bi razjedinila zapadne saveznike, pa tako odgovor nije ni tražila od Unije, nego od svake zemlje pojedinačno. Navodno je iz Rusije stigao odgovor da ne žele odgovor Europske unije, nego iz svake zemlje posebno. 


- Igra živaca se nastavlja, a svi govore, barem ovdje na Zapadu, da se ništa neće dogoditi i ništa se neće dogovoriti bez Ukrajine i njihovih legitimnih vlasti, jer ipak, njih se ovo najviše tiče, zaključio je Tihomir Vinković.  

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!