19:26 / 10.02.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Dragan Nikolić

Pokazivanje sile na granici s Ukrajinom

Rusko-ukrajinska kriza

Rusko-ukrajinska kriza

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, govoreći nakon sastanka s britanskim premijerom Borisom Johnsonom o rusko-ukrajinskoj krizi, rekao je kako je vremena sve manje. Istodobno, Rusija i Bjelorusija počele su desetodnevne zajedničke vojne vježbe. 

Rukavica bačena u lice Sjevernoatlantskom savezu, Washingtonu i Londonu osobito. I pokazivanje sile u sljedećih deset dana, uglavnom uz granicu s Ukrajinom. Zapadni izvori tvrde da je u Bjelorusiji trenutačno raspoređeno 30 tisuća ruskih vojnika, najviše od završetka hladnoga rata. 


- Te vojne vježbe zasigurno više vidimo kao potez koji pridonosi eskalaciji, a ne deeskalaciji situacije. Događaju se na granici s Ukrajinom i stoga nas zabrinjavaju, izjaviila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.


Vojnu vježbu, u kojoj se simulira premještanje postrojba tijekom borbenih operacija, počela je i Ukrajina. Trajat će do kraja veljače, diljem zemlje. 


Dok svijet obilaze snimke zbog kojih se ledi krv u žilama, glavni tajnik NATO-a Sergeju Lavrovu šalje pismo u kojemu nudi razgovor o većoj transparentnosti vezano za održavanje vojnih vježbi, ali i kontrolu nuklearnog oružja.


- Ovo je opasan trenutak za europsku sigurnost. Broj ruskih vojnika uz granicu s Ukrajinom povećava se. Sve je manje vremena za upozorenje na mogući napad. NATO nije prijetnja Rusiji, ali istovremeno, uz potpunu predanost pronalasku političkog rješenja, moramo biti spremni i za najgore, upozorio je Jens Stoltenberg


- Iskreno, ne znam je li u Moskvi donesena odluka o invaziji, ali to ne znači da se uskoro ne može dogoditi nešto katastrofalno. Naše obavještajne prognoze ostaju turobne. Svjedočimo tomu da se na granicama s Ukrajinom nalazi 70-ak taktičkih bojni, izjavio je britanski premijer Boris Johnson.  


Britanska vlada danas je najaktivnija među zapadnim saveznicima. Ministrica vanjskih poslova najprije odaje počast na Grobu neznanog vojnika ispod zidina Kremlja, a zatim na sastanku s ruskim domaćinom iz njegovih usta čuje kako je Rusija spremna normalizirati odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom.


- Ideologizirani pristupi, ultimatumi, prijetnje i prodike ne vode ničemu. Nažalost, mnogi naši kolege sa Zapada trenutačno su opsjednuti tim oblikom javnog djelovanja. Ne mogu to nazvati diplomacijom, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.


Dok šest ruskih ratnih brodova ulazi u luku Sevastopolj, uoči najavljene vojne vježbe na Crnom moru, ukrajinska strana najavljuje odgovor na moru, a na kopnu traži da se što prije deblokira rad promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju na okupiranim područjima Donecka i Luhanska.


- Moskva nastavlja tvrditi da je gotovo osam godina u ratu s ostatkom zemlje manje od tri posto ukrajinskog teritorija, te da pobunjenici ne oskudijevaju u streljivu, tenkovima i ljudstvu. To je apsurdno, manipulira OESS-ovim normama i iskrivljuje realnost, poručuje Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova.U Rumunjsku, u kojoj očekuju 1000 američkih vojnika iz baze u Njemačkoj, stigla je prva pošiljka američke vojne pomoći. Odlazi u crnomorsku zračnu bazu, u kojoj se već nalaze proturaketni sustavi.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!