12:16 / 09.08.2021.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Komšić: BiH zbog Bljeska ne može progoniti hrvatske generale

Sarajevo

Sarajevo

Foto: HTV / HRT

Nakon što je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine poslalo Hrvatskoj zamolnicu za preuzimanje postupka u kojem Tužiteljstvo BiH sumnjiči 10-ak hrvatskih državljana za kaznena djela u operaciji Bljesak, predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da zbog Bljeska BiH ne može progoniti hrvatske generale.

Komšić kaže da se takav postupak eventualno može voditi u vezi s drugim akcijama na teritoriju BiH u kojima je sudjelovala Hrvatska vojska. Prvi je visoki dužnosnik u BiH koji je probio zid šutnje o toj temi.

- Prema mom mišljenju, ako se radi o operacijama 'Bljesak' i 'Oluja' ne postoji nijedan pravni osnov da Tužiteljstvo BiH pokrene takve postupke. Jer i ako postoji takvo kazneno djelo, ono nije počinjeno ni na teritoriju BiH ni nad državljanima BiH. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, priopćio je Komšić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!